Прокуратурата: Задържаният у нас терорист е изключително опасен

Събрали сме много доказателства, ще искаме съдействие и от Австралия, заяви Румяна Арнаудова

Искам да кажа, че откакто е промебена компетентността вече има 3 дела и това е третото, което се води от спецпрокуратурата. Преди 3 години Иван е приел исляма. Това заяви в ефира на Нова телевизия Румяна Арнаудова - говорител на Прокуратурата, относно задържания у нас предполагаем терорист Иван Захариев. Изключително бързо се е ориентирал към радикалните части на тази религия. В България е от 18 март. На 20-я ден от пристигането си в България, веднага е привлякъл вниманието си на нашите органи. Опитал е да се самообучи и да се присъедини към "Ислямска държава". Не е имало опасност за населението ни. Неговото намерение е било да всява смут и да извършва терористични актове на територията на Сирия. Подчертавам, че се касае за самоподготовка. Изключително опасен е. Изпитвал се и е насочил оръжие към инструктор в едно от столичните стрелбища, в които се е упражнявал", заяви Арнаудова. 
"Наясно е бил, че представлява интерес от органите на реда. Подал е молба за да му бъде издаден документ, че той се казва Иван, а не Джон, за да няма спънки", призна говорителката.
"Прокуратурата е събрала много доказателства. Все пак ще поискаме съдействие от австралийските служби. Предстои да се изготвят компютърни експертизи.
Припомняме, че вчера бе задържан 21-годишният младеж. Арестуван е при специализирана акция на СДВР и ДАНС. От събраните доказателства става ясно, че младият мъж редовно е посещавал стрелкови комплекси, а според свидетели е казвал, че вместо мишените си представя живи хора.

Младият мъж е от смесен произход - с майка виетнамка и баща българин. Български език обаче не говори, тъй като живеел досега в Австралия със семейството си.