Родопите стават сцена на Фестивала на киселото мляко

Новините

23-09-2016, 10:40

Снимка:

bnr.bg

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Родопите отново стават сцена на международния Фестивал на киселото мляко – култура и традиции, който среща българската и китайската култура за втора поредна година в село Момчиловци, Община Смолян. След успешното първо издание на Фестивала тазгодишното четиридневно събитие ще продължи мисията си да популяризира българските традиции за производство на кисело мляко и сирена, богатството на фолклора, обичаите и автентичните занаяти, както и да запознава гостите с аспекти на китайската култура. Международният фестивал се организира от Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай, китайската компания Bright Dairy, с подкрепата на Министерство на туризма, Община Смолян, село Момчиловци. Bright Dairy и Българският център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай активно работят за популяризиране на село Момчиловци и киселото мляко в Китай като символ на дълголетие, чрез което създават условия за превръщане на селото в атрактивна туристическа дестинация.
Официалното откриване на Фестивала на киселото мляко ще се проведе днес от 15:00 ч.

Фестивалната програма  включва изложение на млечни продукти и занаятчийски изделия, концерти на фолклорни състави и изпълнители. По време на фестивала ще бъде избрана и "Кралица на млякото", като това ще е част от националния конкурс "Мис Родопи".

Китайските партньори представят в страната си Момчиловци като място, в което "времето е спряло", а по-забавеният и спокоен ритъм на живот е сред основните корени на дълголетието. Млякото и здравословната родопска кухня са главен акцент в програмата на Фестивала на киселото мляко - култура и традиции. Вкусът на мляко от Родопите ще бъде припомнен с дегустации на продукти на местни производители и мандри. В музея в Момчиловци ще се представи Демонстрационен център за народни традиции и занаяти.
Сред гостите на празника ще бъде китайският художник Лианг Женг, както и актьори, които ще представят театър на сенките.