Здравата основа на традиционното разбиране за "добро" и "зло", "добродетел" и "грях" се разклащат под напора на всевъзможни модерни либерални идеи. Това е заявил в словото си българският патриарх Неофит, който участва в IX междуправославна среща на тема "Фундаментализмът-вярност към традицията или модернизъм", съобщи БНР.

Срещата е в Благоевград, Неврокопската епархия на Българската православна църква. В нея участват над сто духовни лица и специалисти по превенция от религиозни секти от всички православни страни.

Патриарх Неофит благослови участниците в ІХ междуправославна среща. "Приветствам усилията на всички Ви чрез организирането на подобни научни форум да посочвате и анализирате онези изопачени и пагубни учения, които отклоняват хората от истината и погубват душите им, като припомняте, кое е Словото на живия Бог и коя е Църквата, която ги води към спасение. Бог ни е дал да живеем във време, в което не само с бързи темпове се изменя света, но се променя и самият човек, разрушава се онази система от ценности, която е спасила живота ни през последните векове", каза Негово светейшество патриарх Неофит.

Приветствие отправи и Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.

По време на срещата кметът Атанас Камбитов благодари за гласуваното доверие, форумът да се проведе именно в Благоевград. "Няма как да не сме ангажирани с темата, свързана с фундаментализма. Това не е проблем само на религията, това е проблем на културата, на политиката, на образованието. Това е проблем на живота, защото фундаменталист можеш да бъдеш във всяко отношение. Смятам, че проблемът се корени в липсата на правила в съвременното общество. Повечето хора не са доволни от това, което имат, искат това, което нямат, не знаят как да го постигнат, а в същия момент им бива внушавано, че им се полага", каза Камбитов. Той използва случая да поздрави и всички българи по повод 108 години от обявяването на Независимостта на България, което чествахме в четвъртък, 22 септември.

Срещите на православните центрове за проучване на нови религиозни движения и гибелни култове са ежегодни. Те се провеждат в различни страни. За трети път форумът се провежда в България. Един от учредителите на тази инициатива е покойният Неврокопски митрополит Натанаил.

IX международна среща на православните центрове, за проучване на нови религиозни движения и гибелни култове ще бъде закрита с отслужване на Света Литургия в неделя 25 септември в черквата „Въведения „Богородично“ в Благоевград.