Изложба на Янко Атанасов

Добрич Лайф

25-09-2016, 09:10

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

25 септември - Ден на Добрич!

Експозицията се организира със съдействието на семейството на художника

Ретроспективна изложба на художника Янко Атанасов по повод  90 години от рождението му откриват от  11.30 ч., в Художествена галерия - Добрич. Експозицията  се организира със съдействието на семейството на художника, като от фонда на галерията са включени 2 творби. Показани са етюди от студентските  години, рисунки, акварели, маслени картини. Любима тема на художника е историята и в едната зала са подредени монументални по формат и въздействие творби на историческа тема: „Хан Кубрат”, Прабългарски войн”, „Епилог”, „Велики Преслав”, Двубой - Андрианопол”.  Впечатляващи са проектите за стенописи, витражи, сграфито и пр. за училища и различни институции, някои от които не са били реализирани. За съжаление, част от декоративно-монументалните творби на Янко Атанасов в Добрич вече са скрити или унищожени от новите собственици. Серия акварели и рисунки от Бърно, малки по формат живописни платна със сюжети от Балчик, пейзажи и други  допълват експозицията. Могат да се видят портретни рисунки от 60-те години на варненския скулптор Альоша Кафеджийски и известния добрички диригент Захари Медникаров, както и няколко автопортрета.

Семейството на художника – съпругата Янка Атанасова и дъщерите Мария и Десислава Атанасови, даряват на Художествена галерия – Добрич 9 картини на историческа тема.Янко Атанасов работи в областта на монументалните изкуства, живописта, графиката, сценографията и пространственото оформление. Създава множество керамични платна, стъклописи и стенописи. В съавторство със скулптора Никола Богданов проектира герба на гр. Добрич.

  От 1967 г. е директор на Художествената галерия, която ръководи до 1975 г., като работи за обогатяване на колекцията й, организира индивидуални и колективни изложби, лектории по история на изкуството. Той е един от основателите на дружеството на художниците в Добрич и дългогодишен председател на Художествения съвет при СБХ в града.