Производството на български зеленчуци се увеличава

В Сливен земеделският министър откри кампанията "Подкрепяме българското"

За втора поредна година България отчита ръст в производството на зеленчуци, заяви в Сливен министърът на земеделието и храните Десислава Танева. В града тя откри кампания за насърчаване на потребителите да избират родни храни, пише Monitor.bg.  
Министър Танева съобщи, че у нас е най-малък вносът на млякото и млечните продукти. От думите й стана ясно, че от тази група най-малък е вносът на пресните и киселите млека, като родното производство покрива почти изцяло потреблението.
Една част от произведените у нас млечни продукти се изнася.
Във всеки отрасъл експортната ориентираност се увеличава, каза министърът. Танева посочи като пример пчеларския сектор, където от 11 500 тона производен мед средно на година между 9500 и 10 000 тона се изнасят. "Изключително експортно ориентиран отрасъл. 24 на сто от относителния му дял е органично производство, продукцията от което е с по-висока цена и за която по-голямо търсене", каза Танева.
Най-положителната тенденция според министъра е, че за втора поредна година има ръст в производството на зеленчуци и трайните насаждения.
В животновъдния сектор най-голям дял заема говедовъдството, коментира още Танева в Сливенска област, която е в първата десетка с 5 на сто от поголовието.
 Сливен земеделският министър откри кампанията "Подкрепяме българското". Целта й е да се покаже, че продукцията на родните производители е повече, по-качествена, с по-голяма ориентираност към износ. Според министър Танева като българи при избора на стока освен цената трябва да имаме и национален мотив.
Тя посочи, че има предложения за създаването на постоянни фермерски пазари у нас, които са много популярни в други страни по света и като атракция за развитие на градските центрове.