Министър Ангелкова: Отчитаме значителен ръст в туризма за летния сезон

Туризъм

25-09-2016, 10:46

Снимка:

tourism.government.bg

Автор:

Екатерина Джутева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Ангелкова: Лято 2016 е рекордно за българския туризъм

Немските туристи предпочитат северното, а руските - южното Черноморие

По българското Черноморие това лято се отчита изключително висок ръст (65-75%) на немските туристи, повечето от които са предпочели северните ни курорти. Руснаците пък избират южното Черноморие, накъдето се насочват и поляците. Увеличението на полските туристи е почти двойно. Има значително завишен ръст на румънски туристи и хубавото е, че те са започнали "да слизат" на юг, обясни министърът на туризма. Значителен ръст - около 40 на сто, се отчита и при туристите от Белгия и Холандия, отчита министърът на туризма Николина Ангелкова. 
Междинните анализи показват, че всички пазари, върху които сме се фокусирали в работата си с големите туроператори - Германия, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Великобритания, Русия, бележат изключителен ръст, коментира министърът. 
Българите почиват в България, като основно тенденцията е за уикендите и от четвъртък до неделя. Когато има повече от 7 нощувки, изборът е индивидуален и в зависимост от възможностите всеки преценява къде да реализира своята ваканция, става ясно от анализа на министъра.
Германия е лидер по ръст на туристите, избрали България, следвана от Русия с увеличение от около 30 на сто, а на годишна база се очаква около 20 процента. Според статистиката най-голям ръст се отчита при румънците, където прогнозните 5 на сто са завишени четири пъти.
През лятото - в морските и в планинските курорти, както и за забавления като цяло, българите са похарчили 1,5 млрд. лева. Милиард от тази сума е влязла в българската икономика, а останалите - в чужбина, основно в Гърция. Средно по време на своята ваканция в България българите са похарчили по 245 лева, а чуждите граждани - по около 700 лева. Приходите от туризъм досега са около 3 млрд. лева.