Бойна тръба прозвуча над гробовете на загиналите за свободата на Южна Добруджа

Мисия Добрич

25-09-2016, 12:41

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

ДобричУтре: 25 септември

С тържествен ритуал с участието на военнослужещи от Военноморските сили в мемориалния комплекс бе отбелязана 76-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България

Бойна тръба прозвуча над могилите на загиналите за свободата на Южна Добруджа във Военното гробище-музей в Добрич. С тържествен ритуал с участието на военнослужещи от Военноморските сили в мемориалния комплекс бе отбелязана 76-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България, съобщава БТА.
На 25 септември 1940 година войските на Трета българска армия влизат в Добрич. В цялата страна отекват думите на родената в Добруджа поетеса Дора Габе: "Бъди благословен, о, Добруджански край!".
Във военното гробище-музей поклон пред паметта на героите отдадоха много граждани. Венци и цветя пред мемориала положиха заместник-председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов, кметът на Добрич Йордан Йорданов, представители на Военноморските сили, на парламентарни групи, дипломати от генералното консулство на Руската федерация във Варна и генералното консулство на Турция в Бургас, от асоциацията "Култ към героите" в Констанца, Румъния.
Във военното гробище-музей са положени тленните останки на бойци от шест национални армии. Добруджанци, пословични със своята толерантност и хуманизъм, отдават почит към всички в името на свят без реваншизъм и военни конфликти, каза на възпоменателното тържество уредникът в мемориалния комплекс Радослав Симеонов.