Йордански писател убит заради карикатура

Йорданският писател Нахед Хатар бе убит днес пред съда в столицата Аман, където е подсъдим за публикувана карикатура, възприета като обидна за исляма, съобщи йорданската агенция Петра, цитирана от БНТ.

Агенцията уточнява, че 56-годишният Хатар е бил застрелян с три куршума и че убиецът е заловен.

Хатар, който е християнин, е бил арестуван на 13 август, след като споделил във Фейсбук карикатура, показваща джихадист в рая, заобиколен от две жени, който се отнася към Господ като към обикновен слуга. Заповядва да му донесе чаша вино и ядки кашу и му нарежда да изпрати някой да почисти стаята. Накрая му прави забележка да чука преди да влезе. Карикатурата е озаглавена „Богът на ДАЕШ“ - намек за джихадистите от ДАЕШ (Ислямска държава).

Йорданските власти обвиниха Хатар в подстрекаване на верски дрязги и обида към исляма, но в началото на септември го освободиха под гаранция, разказва АФП случая с йорданския писател.

След възмущението, предизвикано в социалните мрежи, Хатар изтрил карикатурата, на която не е автор, от своя Фейсбук пост. Опитал се да обясни, че карикатурата осмива терористите и начина по който те си представят Господ и рая и че не нанася никаква обида на Бога.

Йордания, която участва в предвожданата от САЩ международна коалиция, воюваща с ИД в Ирак и Сирия, се страхува да не би джихадистката заплаха да плъзне и на нейна територия.