Ивайло Калфин: Президентът трябва да е чувствителен към проблемите на хората

Президентът трябва да е силен в регионалната политика – Балканите и Черноморския регион

Президентът трябва да е социален и чувствителен към проблемите на хората. Това заяви в ефира на bTV кандидатът на коалиция „Калфин - Президент“ за държавен глава и зам.-председател на ПП АБВ Ивайло Калфин. Той бе категоричен, че настоящият модел на президентската институция се нуждае от коренна промяна. „Моделът на президентската институция, който Плевнелиев наложи през последните пет години, трябва да бъде коренно различен. Например, темите, свързани с външна политика, със социална политика и социална чувствителност, изключително много влизат в президентските правомощия. Да вземем например темата с бежанците, президентът в момент липсва от нея. Няма го! А това до голяма степен са въпроси на външната ни политика. Президентът трябва да е силен в регионалната политика – Балканите и Черноморския регион. Ние тук трябва да имаме много канали на комуникация, за да решаваме проблемите. Трябва да разберем и още нещо - добрите отношения, особено със страни, които са ни съседни, не противоречат на нашите ангажименти към ЕС и НАТО“.
Във връзка с темата Калфин отговори и на въпрос, свързан с външната политика на България по отношение на Русия. „Външната ни политика спрямо Русия е доста уплашена, бих казал. Нестабилна. Ние непрекъснато сменяме позиции. Ние говорим срещу Русия, а в същото време казваме, че тя ни е важен партньор. Отхвърляме големи проекти, свързани с енергетиката, след това казваме, че те са ни много важни. Говорят някои хора, че трябвало да правим флотилия срещу Русия, а от друга страна излиза премиерът ни казва, че няма такова нещо. Трябва да е ясно, че когато имаш нестабилна позиция, когато не можеш да вдигнеш телефона и да говориш със своите партньори, това е проблем и тук ролята на президента може да бъде много силна“.
Ивайло Калфин коментира и бежанския въпрос. „Средствата, които България получи от ЕС, не решават проблема с бежанците. Безспорно, темата има и финансови измерения, но не са само те. Голяма част от тях (бежанците) са нелегални мигранти. Това е международен трафик. Според мен освен поддържането на добри международни връзки, което вече подчертах, ние трябва да помислим какво правим с трафикантите. В момента наказанията за този вид престъпления са много леки“.