Ученици от Добрич и Испания отбелязват заедно Европейския ден на езиците

В учебното заведение се осъществява съвместен e-Twinning проект с учители и ученици от Валенсия

По повод 26 септември – Европейския ден на езиците, Средно училище "Димитър Талев" в Добрич осъществява интересна инициатива, свързана с насърчаване на четенето, с докосване до света на класическата българска литература и нейното разпространяване сред връстници от Европа.

В учебното заведение се осъществява съвместен e-Twinning проект с учители и ученици от Валенсия, Испания. Единадесет и дванадесетгодишни възпитаници от двете държави четат откъси от произведения на творци, превърнали се в емблема на литературното развитие в съответната страна.

Испанските деца прочетоха кратки текстове от Мигел де Сервантес на испански език и Joanot Мartorell на валенски. Учениците от Добрич ще запознаят далечните си връстници с творби от патрона на училището Димитър Талев, от писателя, който свързва идейния заряд на творчеството си с универсални ценности – Йордан Йовков, и с произведения от Дора Габе, превърнали се в настолно четиво на няколко поколения български деца. Избраните текстове са преведени на английски език, за да могат учениците не само да чуят благозвучието на чуждия език, но и да разберат посланията, вложени в творбите.