Нови видове бизнес превземат Международния технически панаир в Пловдив

Мисия Пловдив

26-09-2016, 15:31

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

 72-ото издание на Международния технически панаир дава ново начало и нова визия на най-старото търговско изложение у нас. Това заяви изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев в приветствието си при откриването на деловия форум, който е сред най-авторитетните в Югоизточна Европа.

„Той се превръща в демонстрационен център за високи технологии и нови видове бизнес. Инициативата на Международен панаир Пловдив да се фокусира върху тях е похвална, навременна и ще има успех. Така той се адаптира към световните тенденции в икономиката“, подчерта Божидар Данев. Според него висок потенциал за развитие имат именно високо технологичните сектори в българската промишленост – информатика, роботика, машиностроене,  които вече връщат позициите си на международните пазари.

Бизнесът от епохата на Четвъртата индустриална революция иска нови възможности за изява и ние му ги предоставяме с нашите нови инициативи, подчерта при откриването д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив. За първи път се организират  изложба за роботи и роботизирани системи „Робохайтех“,  Смарт палата за хай тех разработки, нови модели за  бизнес и финансов инженеринг,  СтартЪп зона за млади изобретатели, секция за агротехника, Тунинг зона и  Караван салон.

„Това разширява браншовия обхват на Есенния панаир и преформатира неговия облик. Тук  се проявяват тенденциите в близо сто сектора на индустрията и е концентрирана огромна банка от идеи и иновативни решения“, каза д-р Иван Соколов.

Деловият форум се провежда от 26 септември до 1 октомври с участието на над 600 компании от 33 държави, а страна партньор е Чехия. В него се включват 117 нови изложители, а други 37 се завръщат след кратко прекъсване. Очаквам най-много сделки в строителния бранш, в машиностроенето и при автомобилите, прогнозира д-р Иван Соколов.

Вярвам, че ще продължавате да популяризирате ключови области от икономиката, се казва в поздравителния адрес, изпратен от министъра на туризма Николина Ангелкова. На откриването присъства и министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Лентата прерязаха Божидар Данев, Личо Обрейков - наследник на инициатора за създаването на Международен панаир Пловдив Обрейко Обрейков, и Н. Пр. Душан Щраух, посланик на Чешката република.

В единадесет специализирани изложби се демонстрират иновации от областта на машиностроенето, строителството, електрониката, електротехниката, роботиката, енергетиката, екологията, управлението на водите, информационните технологии, химическата и минната промишленост, транспорта и автосервизното оборудване, автомобилостроенето.

Участниците в изложбата „Автосвят Пловдив“ са подготвили премиери и презентации на нови модели леки коли от марките „Лексус“, „Тойота“, „Хюндай“, „Ситроен“, КИА, „Пежо“, „Сеат“, „Шкода“, „Лада“ и други, както и широка гама микробуси, автобуси, камиони и специализирани автомобили.

Последно поколение техника, оборудвана с много екстри, показват  участници в изложбите „Стройтех“ и „Машиностроене“. Част от експонатите идват в Пловдив само няколко месеца след европейските си премиери и се показват за първи път в България. Иновативни продукти и услуги предлагат също изложбите „Акватех“ (за технологии и управление на водите), „Аутотех“ (за транспорт и автосервизно оборудване), „Елтех“ (за електроника и електротехника), „Енеко“ (за енергетика и екология), „Инфотех“ (за информационни технологии), „Химия“ и „Интермин експо“.

Посетителите не само ще видят индустриални новости, а и ще имат възможност за делови контакти в събитията от съпътстващата програма, ще се забавляват на новото Дрон шоу.  Един от тях ще получи награда, осигурена от Международен панаир Пловдив - лека кола  Smart Fortwo.

Експозициите, разположени в седем палати и откритите площи край тях, може да бъдат разгледани всеки ден от 9 до 18 часа, а на 1 октомври – до 14 часа. Билетът струва 5 лева, като за ученици, пенсионери и инвалиди има преференциална цена от 2 лева.