Франсоа Оланд: Мигрантският лагер в Кале трябва да бъде напълно премахнат

Според президента т.нар. "Джунгла", обитавана от близо 10 000 души, е "безизходица за мигрантите" и "поле за действие на каналджиите"

Мигрантският лагер в Кале "трябва да бъде напълно и окончателно премахнат", заяви френският президент Франсоа Оланд при посещението си в града в разгара на полемиката около мигрантската криза. Според президента т.нар. "Джунгла", обитавана от близо 10 000 души, е "безизходица за мигрантите" и "поле за действие на каналджиите". Оланд не посочи точен срок за премахването на лагера.

По-рано вътрешният министър Бернар Казньов заявмигрантски лагер в Кале,"Джунглата",и, че процедурата трябва да приключи преди зимата.

Президентът прикани британските власти да поемат своя дял в хуманитарната грижа за мигрантите. Суверенното решение на Обединеното кралство не го освобождава от отговорността към Франция – заяви той, визирайки Брекзита и френско-британското споразумение за граничния контрол.

Посещението на президента в Кале, което е първото в мандата му, беше изпреварено от това на бившия президент и отново кандидат Никола Саркози. Ситуацията в Кале и мигрантската криза се очертават една от най-горещите теми в започващата кампания за президентските избори във Франция през 2017 г.