Два университета в Пловдив приеха в академичните си семейства своите първокурсници

Мисия Пловдив

26-09-2016, 16:49

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Днес два университета в Пловдив приеха в академичните си семейства своите първокурсници, - Университетът по хранителни технологии и Технически университет – София, филиал Пловдив. На откриването на учебната година присъстваха кметът на Община Пловдив инж. Иван Тотев заедно с народните представители от ГЕРБ Атанас Ташков, Петър Петров, Менда Стоянова и Цвета Караянчева.
Сред множеството от студенти и преподаватели на Техническия университет – София, филиал Пловдив кметът Иван Тотев приветства с думите: „Горд съм, че в Пловдив има такова учебно заведение. Образованието е основополагащо за развитието на един град и фактът, че тук има над 40 000 студента от цяла България и чужбина, ни кара да сме горди. С това обаче предизвикателствата пред нас са много големи и ние се стремим да открием пред вас още повече възможности за реализация. Пловдив показа, че развитие чрез индустрия, чрез производство е растеж, който не се влияе от кризите. Образование, което е в съответствие с изискванията на бизнеса, води до подготвени кадри, привлича още повече компании с добри условия за работа и съответно заплащане.“ Директорът на Техническия университет проф. д-р инж. Въльо Николов припомни, че през настоящата година учебното заведение чества своята 30-годишнина и че е на първо място по рейтинговата система за висшите училища в Република България в направленията: машинно инженерство; електротехника, електроника и автоматика; комуникационна и компютърна техника; транспорт, корабоплаване и авиация и общо инженерство. По думите му филиалът е член на шест клъстера – Тракия икономическа зона, Информационни и комуникационни технологии - Пловдив, Зелена синергия, Мехатроника и автоматизация – София, Аутомотив клъстер България, Аграрно-технологичен и иновационен клъстер „Евмолпия“.
По-късно през деня кметът Иван Тотев даде старт на учебната година заедно с ректора на Университета по хранителни технологии проф. Кольо Динков. „Университетът е уникален по своята същност и добавената стойност, която дава, е много значима, а заедно с Аграрния университет спомагат за развитието на цели сектори от българската икономика“, заяви кметът Иван Тотев и уточни, че висшето учено заведение предоставя добра основа за бъдещо кариерно развитие на своите студенти. Той пожела успех на съвместния проект на Университета по хранителни технологии, Аграрен университет, Пловдивски университет и Медицински университет със създаването на център за върхови постижения. „Индустриалното развитие на Пловдив ще изисква все повече и качествено подготвени кадри. А висшите училища са неразривно свързани с бъдещето на град ни“, заключи кметът.