Веселина Кацарова: Поканата от Стара Загора е предизвикателство!

Световноизвестната певица пое официално артмениджмънта на оперната трупа

"Не идвам тук, за да правя революции! Приех поканата, защото това е едно предизвикателство. Смятам, че имам какво да дам, научила съм много и бих искала поне мъничко от познанията си да предложа на любимия си роден град...", заяви вчера мецосопрано No 1 в света Веселина Кацарова.

Тя подписа документите за артмениджърския пост на старозагорската държавна оперна трупа и обеща да направи всичко възможно да привлече най-известните изпълнители на тукашната сцена.

Кацарова пристигна облечена в черен тоалет заради траура си - преди броени дни почина баща й Иван Кацаров. Заради тежкото му заболяване в началото на септември певицата отложила турнето си в Япония и остана до последно до него.

"Разделих се с човека, на когото дължа всичко. Свързваше ни особена духовна връзка, не само като между баща и дъщеря, а и нещо по-голямо. Той винаги е бил до мен, окуражавал ме е по пътя, който избрах преди много години. Съжалявам, че го няма, но такъв е животът: събира и разделя хората...", лаконично коментира мъката си 51-годишната оперна прима.

По думите й местната трупа имала много голям потенциал, но се нуждаела от повечко дисциплина.

Поканата към нея била отправена от новия директор Огнян Драганов и зам.-кмета по културата Иванка Сотирова. Договорът не предвижда постоянното присъствие на певицата в Стара Загора.

"При съвременните комуникации няма смисъл да стоя в един кабинет непрекъснато. Имам своя дом в Швейцария, там е съпругът ми, синът ми. Ще помагам с връзките си, с познанията си...", уточни тя преди първата си официална среща с колектива на най-старата извънстолична опера.

В сряда Кацарова ще бъде сред зрителите в залата за генералната репетиция на "Травиата" от Джузепе Верди, с която ще бъде открит новият сезон в Града на липите.

В драматичната история на Дюма-син "Дамата с камелиите" ще участват сопраното Беса Лугичи от Косово, която ще дебютира в ролята на Виолета Валери, и украинският тенор Михайло Малафи като Алфред Жермон.

На диригентския пулт ще застане още един безспорен млад талант от Холандия - Сандер Тийпен, който е носителят на Първа награда от международния конкурс за оперни диригенти "Blue Danube" Русе 2015.

Режисьор на спектакъла е Франк-Бернд Готшалк (Германия), сценографията и костюмите са на Борис Стойнов, а хореографията е на Андреас Песлер (Германия).

Христо ХРИСТОВ

starozagorskinovini.com