Подредиха музей на пчеларството в Стара Загора

В областта близо 6 000 души, мъже и жени имат кошери

Уникален музей на открито, посветен на пчеларството подреди собственикът на 200 кошера в Стара Загора Тодор Иванов, който е председател на и на местното пчеларско дружество.

В продължение на около три години той събирал експонатите, като сред тях с особена гордост показва оригинален плетен от леска и измазан с глина кошер, познат под наименованието „тръвна“.

От приятели пък се сдобил с уникален „капан за търтеи“.Наследници на наскоро починал колега му подарили дървен кошер, използван в продължение на повече от столетие.

Сред българските експонати има подредени и кошери от Кения, към които напоследък имало интерес от родни пчелари.

Тодор Иванов е изнамерил и реплики на оригинални, ползвани още от траките глинени съдове за съхраняване на меда и восъка, а документални фотоси разказват за развитието на плечалството в региона. Около 80 са в момента членовете на дружество „Пчела“, но в областта близо 6 000 души, мъже и жени имат кошери.

Като сравнително неблагоприятна за пчеларите определя 2016 година Тодор Иванов, но затова пък добитият мед бил с по-висока захарност.
„Българинът се завръща към меда и продуктите от мед, най-много се търсят билковият и липовият. По традиция основните количества заминават „на едро“ за Германия, където ги преопаковат и предлагат като добит в Гърция“, коментира пчеларят.

През тази седмица той очаква представители на търговска компания от Южна Корея, която проявявала интерес за износ на големи количества мед и други продукти.На практика това ще бъде първо запознанство на корейците с родната стока.

Пчеларски център „Южен“ си партнира със старозагорския Тракийски университет, вече на пазара е и специална примамка , използвана при роенето на семействата. Тя е разработена на основата на маточината и е доста по – евтина и ефикасна от парфюма на френска фирма, която се използва до сега у нас.

„Бъдещето е на големите пчеларски стопанства, които могат да се позволят да търгуват сами на едро по света, както и да инвестират в модерно оборудване!“, категоричен е Тодор Иванов и сочи за пример фирма от Северна България, която отглежда 2 800 кошера и в момента закупува технологична линия от Финландия.

Източник:"Монитор"