Големият американски хореограф Стивън Петронио открива One Dance Week 2016

Пловдив Лайф

27-09-2016, 15:47

Снимка:

Пресцентър

Автор:

AMG

Всичко от Автора

Още по Темата:

Гледай, танцувай, участвай в ONE DANCE WEEK 2016

Творчеството на емблематичните майстори на танца от ерата на постмодернизма – Мърс Кънингам и Триша Браун, се преплита с оригиналните декори на Анди Уорхол, сценографията на Робърт Раушенберг и завладяваща музика от култови изпълнители

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK се завръща в Пловдив от 9 до 30 октомври. Деветото издание на фестивала ще представи работата както на най-новите имена от света на съвременния танц, така и на световно известни компании, определящи тенденциите в сферата на изпълнителските изкуства. Тазгодишната селекция на фестивала включва хореографи и компании от САЩ, Канада, Швейцария, Испания, Корея, Тайван, Чехия и Франция, които ще демонстрират различията и многообразието на съвременния танц.
ONE DANCE WEEK 2016 стартира на 9-ти октомври в Дом на Културата „Борис Христов“ с постмодернистичен полъх от нюйоркската компания Stephen Petronio. Проектът им BLOODLINES, който ще открие фестивала, отдава почит на големите майстори на танца от постмодернизма, оказали дълбоко въздействие върху художествения път на поколения хореографи.
Репертоарът, който компания Stephen Petronio ще представи в България, включва емблематичните спектакли – ТРОПИЧЕСКА ГОРА и ЛЕДЕНА ПРИМАМКА, дело на едни от най-бележитите фигури в историята на танца – Мърс Кънингам и Триша Браун – хореографи, създали оригинален движенчески език, базиран на изключителна физическа и концептуална прецизност, и отличаващи се с високи артистични постижения.
ТРОПИЧЕСКА ГОРА е спектакъл, който може да се определи като металически, изпълнен с отблясъци и отражения, озвучен от електронната музика на Дейвид Тюдор. Проектът не би бил толкова въздействащ без оригиналните декори на бащата на поп-арта Анди Уорхол, който според критиците разработва своята най-добра идея след Campbell’s Soup Cans, а именно въздушни сребърни възглавници.
Един от шедьоврите в кариерата на Триша Браун, хореограф и изпълнител, част от постмодерното американско движение и един от основателите на Джъдсън Данс Тиътър, е спектакълът ЛЕДЕНА ПРИМАМКА, в който тя си партнира с легендата на поп-арта Робърт Раушенберг (сцена, костюми и визуален директор). ЛЕДЕНА ПРИМАМКА е една от големите феминистки творби от минималистичния период в Ню Йорк.
Освен тях в проекта BLOODLINES е включен и авторският спектакъл на Петронио – В ДВИЖЕНИЕ, който отбелязва 30-годишнината от създаването на компанията. Творбата e енергичен и изцяло танцов спектакъл, който поставя акцент върху промяната на състоянията от неподвижност към движение, от бавни протягания към скоростни сблъсъци, всичко това с прекрасното озвучаване от пионера в електронната хип-хоп музика – Клемс Казино.

Трейлър 
Фотография: © Yi-Chun Wu & Sarah Silver

Допълнителна информация: www.onedanceweek.com
Билети в мрежата на EVENTIM