Международен фестивал за архитектура и градска среда се открива в Деня на Тракия

Мисия Пловдив

29-09-2016, 10:00

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

One Architecture Week 2016 ще живее в квартала до 10 октомври

Деветото издание на международния фестивал за архитектура и градска среда - One Architecture Week, ще бъде официално открито в Деня на Тракия - инициатива на Район Тракия в Пловдив, която ще премине в музикални, културни и спортни събития. В панелния квартал ще се случва цялата програма на One Architecture Week - от 30 септември до 9 октомври. Мотото на фестивала е “Действие. Полезни практики от панелните квартали”.
Програмата на откриването на 30.09 включва посещение на Намеса 1-2-3 в 18.00 часа - пространството между първи, втoри и трети блок. В 19.00 часа, придружени от духов оркестър, събитието ще се премести пред Халето на Тракия на ул. Съединение 4, за официално откриване на фестивала от кмета на Район Тракия Костадин Димитров, директора Любо Георгиев и кураторите на фестивала.
Централната тема на ONE ARCHITECTURE WEEK 2016 е променящата енергия на гражданското участие във формирането на градската среда - как жителите на един панелен квартал са се намесвали през годините и са променили характера на квартала, как тяхното участие го прави жив и не-статичен. Темата се интерпретира чрез проучване на Тракия, изложба за Тракия “Живи пространства”, намеси в градска среда и форум с участието на лектори от цял свят. Куратори на фестивала са румънското studioBASAR, които са интересни с работата си в панелни квартали в Румъния.
Най-важният инструмент, чрез който фестивалът показва как може да бъде използвано гражданското участие, е Намеса 1-2-3. Тя се роди след многократни срещи с гражданите през лятото, за да се дефинира какво има нужда да се случи в празното пространство между трите блока. От седмица там работят доброволци, жители на трите блока и архитекти от България, Австрия, Франция, България и Полша за изграждането на детска площадка, платформа за фитнес и киоск за правене на конфитюри. “Намесата не е еднократе акт, а експеримент как могат гражданите да участват в промяната на квартала с помощта на архитекти и резултатът да е в полза на всички”, каза Любо Георгиев.
На 1 октомври от 18.00 часа в Халето ще се състои премиерата на книгата “Алманах на панелна Тракия” - 200 страници труд с проучването на квартала с автор арх. Нина Толева, издава Жанет 45. Премиерата на филма “Познавате ли архитекта?”, също създаден специално за фестивала е от 19.00 часа. Филмът проследява как е бил проектиран Тракия. Вече е факт интерактивната онлайн карта, която ще бъде достъпна за всеки и която събира цялата налична информация за квартала. Интересен факт от проучването е, че 60% от анкетираните жители на Тракия биха препоръчали на свои приятели и близки да се преместят да живеят в Тракия.
Основната изложба на фестивала е „Живи пространства“, с куратор Меган Луенбърг - американка, която живее в Тракия и изследва жителите му вече повече от година. Изложбата е “жива и интерактивна лаборатория”, която ни дава шанс да се поучим от процесите, които продължават да променят и до днес облика на квартала. Тя разглежда квартала като реалност, в която работата на архитектите се преплита с тази на гражданите в едно равностойно съществуване. Меган предлага нов поглед към разбирането ни за обитаване на пространството. Живи пространства ще бъде открита на 30 септември в Халето на Тракия. Изложбата се осъществява с неизменната подкрепа на ЙАФ България и високия клас интериорни бои Spirit.
Форумът във втория уикенд на фестивала ще даде подиум на 16 лектори от 3 континента, които ще разкажат за световният си опит във въвличането на граждани в измислянето и поддръжката на градска среда. Ян Геел от Дания, Момойо Каиджима от Япония, Меглена Златкова от България и Мишел Провоуст от Холандия са някои от най-ярките имена в програмата на Форума. Тази година Форумът ще не в един, а в два дни. Това е единствената платена част от фестивала. Тази година билетите са по-достъпни от предишни издания и могат да бъдат закупени онлайн тук https://www.ticketlogic.bg/one-architecture-wee/28729 и на място в офисите на Едно Пловдив и в София.
Откриването на фестивала е част от официалната програма на Деня на Тракия.