Министър Меглена Кунева ще открие кръгла маса за инвестиции в образованието за бизнеса в Пловдив

Новините

29-09-2016, 08:06

Снимка:

МОН

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Министърът на образованието и науката Меглена Кунева ще открие днес кръгла маса на тема „Инвестиции в образованието за бизнеса в Пловдив“. Събитието ще започне в 10 часа в „Гранд хотел Пловдив“. На дискусията, на която ще присъстват инвеститори от региона, представители на браншови организации и градската управа, както и училищни директори, ще се обсъждат конкретни решения за осигуряването на кадри за „Тракия икономическа зона“ и намиращите се в нея предприятия. Ще бъдат набелязани необходимите спешни мерки от страна на държавата, местната власт, бизнеса и средните училища за обучението на ученици.

Меглена Кунева утвърди държавния образователен стандарт за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование. Той се изготвя за първи път и е насочен към включване на младите хора в демократични практики, като участие в ученическото самоуправление, доброволчески дейности, участие в училищни медии и кампании, подкрепящи здравето, толерантността, социалната чувствителност, правата на човека, опазването на околната среда .

Стандартът регламентира още обучения на връстници от връстници, форми на посредничество, решаване на конфликти, превенция на агресията, практиката на ученици наставници за превенция на конфликти, мерки срещу отпадане от училище.

Учениците ще учат финансова грамотност, кариерно ориентиране, антикорупция и правила за поведение при терористична заплаха.

Всяка детска градина и училище ще приема свои програми по този стандарт. Различните теми могат да се преподават в часа на класа, както и в разширената или факултативна подготовка.