Белград ще използва опитът на София при строителство на метрото

Кметът на Белград посети най-новата метростанция на столичното метро - метростанция "Витоша" на бул."Черни връх", както и изграждащата се в момента станция от третия лъч на бул."Патриарх Евтимий"

Опитът на София в изграждането на метрото ще бъде използван при изпълнението на метрото в Белград, където скоро трябва да започне да се строи първата линия. Това, което е направено в София е впечатляващ и ценен пример за мен и град Белград и се надявам, че ние ще бъдем толкова успешни, колкото София в това отношение. Това каза кметът на Балград Синиша Мали, който разгледа метрото в София заедно с кмета Йорданка Фандъкова и директора на "Метрополитен" инж.Стоян Братоев. Кметът на Белград посети най-новата метростанция на столичното метро - метростанция "Витоша" на бул."Черни връх", както и изграждащата се в момента станция от третия лъч на бул."Патриарх Евтимий".
   Метрото в София е проект даван за пример от Европейската комисия.
   Кметът Фандъкова посочи, че метрото е най-стратегическият проект, който развиваме в града, като за последните 6 години изградихме 21 км и увеличихме двойно линиите на метрото. Най-бързият и екологичен транспорт, метрото е комплексен проект, който обновява цялата градска среда. Въпреки неудобствата по време изграждането хората проявяват търпение. Пожелавам на Белград по-бързо да започне строителство на метрото, каза също Фандъкова, защото всеки лев инвестиран в метрото се връща в по-чиста околна среда и удобства за гражданите.
   Общо 370 000 пътници дневно ползват метрото на София, което има два лъча с над 40 км линии, 35 метростанции и 34% дял в системата на градския транспорт.
   Различните методи и технологии на строителство са съобразени с особеностите на градската среда, каза инж.Стоян Братоев.
   От тази година София изгражда трети лъч на метрото, като в момента се изпълняват първите 7 станции. Предстои да започне строителството на още 5 и през 2019г. да бъдат пуснати за движение още 12 км метро от ж.к."Левски Г"
   до "Овча купел". С него спестените вредни емисии във въздуха се очаква да бъдат 90 хил.тона годишно.
   На метростанцията на бул."Патриарх Евтимий", която посетиха кметовете, са изградени шлицовите стени по цялата височина и покривните плочи.
   Кметът на Белград Синиша Мали е в София във връзка с провеждащата се първа среща на столиците на държавите от Централна и Източна Европа и Пекин, обединени в инициативата "16+1".