Три кризисни центъра за бежанци строят у нас

Новините

29-09-2016, 11:10

Снимка:

haskovo.info

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Русинова: Няма програма за заселване на бежанци у нас

Предполагаемото им местонахождение ще е в Странджа

Три нови центъра за нелегални мигранти ще бъдат изградени до една година на територията на страната. Предполагаемото им местонахождение ще е в Странджа. Това предвиждат плановете на правителството за справяне с бежанската вълна.

Новите лагери няма да са постоянни, а ще се използват само ако има сериозен бежански натиск. Те ще представляват площадки с ток и вода, които ще са обградени с ограда и ще са от затворен тип. Това означава, че настанените вътре чужденци няма да могат да излизат извън лагера. 
Плановете на правителството бяха представени вчера от вътрешния министър Румяна Бъчварова, която призова да се спрат политическите спекулации по темата.

За изграждането на новите центрове ще се използват 15 млн. от отпуснатите 160 млн. евро от ЕС. Бъчварова даде подробен разчет как ще се харчат парите. 80% от тях - 124 милиона евро са предвидени за мерки за подобряване охраната на границата ни. 
Други 20 милиона евро, или около 12% ще отидат за мерки, свързани с бежанци и нелегални мигранти, които вече са в България.

15 милиона лева, или до 9% от сумата ще отиде, за да е подготвена България да се справи дори и с по-голям евентуален бъдещ бежански натиск.

Сред по-големите разходи за охрана на границата, които ще се финансират, са покупка на 420 автомобила с висока проходимост, ще има възможност да се купи и един хеликоптер системи за наблюдение на границата. 2 млн. евро за доброволно връщане на 1000 бежанци в страните им на произход и тяхната издръжка за 4 месеца.

С част от парите ще се стимулират чужденците да се върнат в страните си. За целта те ще получават по неколкостотин евро. България вече е прилагала в единични случаи тази практика.