Щабът на НАТО в България работи вече година

Политика

29-09-2016, 14:16

Снимка:

president.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Български кораб ще участва в операцията на НАТО за морска сигурност „Sea Guardian“

Росен Плевнелиев: Заставаме зад общия стремеж да гарантираме сигурността, демократичното развитие и върховенството на закона в Европа

С официална церемония беше отбелязана една година от работата на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България.


Заставаме зад общия стремеж да гарантираме сигурността, демократичното развитие и върховенството на закона в Европа и поемаме своята отговорност, водени от разбирането за необходимостта от защита на общите ни ценности. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев, след като участва в церемонията за отбелязването на една година от активирането на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в Република България (NFIU).

Държавният глава заяви, че от официалното активиране на 3 септември 2015 г. до днес Щабният елемент участва в редица международни и национални учения и форуми, благодарение на които значително е повишена индивидуалната и колективна подготовка на личния състав. „Като страна домакин, поемаме своята отговорност, водени от разбирането за необходимостта от защита на общите ценности. Подобряваме и  повишаваме своите способности за отбрана и противодействие. Желаем мир, но можем да гарантираме мира само с решимостта си да се противопоставим на всяко деструктивно действие и опит да се разруши международният правов ред“, допълни президентът.

Върховният главнокомандващ на Въоръжените сили изрази благодарност към всички политици, дипломати, военни и цивилни експерти, които с труда и с всеотдайността си допринесоха за изграждането и активирането на щабната структура.