«Дунавски стрели» проведоха стрелба с лък за всички възрасти в Университета

Мисия

30-09-2016, 11:42

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Полицията в Русе съветва как да се предпазим от телефонни измами

Събитието е част от кампанията „Русе – Европейски град на спорта 2016

Събитието премина при засилен интерес, включиха се над 50 участника.

Талантливите състезатели на «Джамбо 2006», демонстрирайки умения си, вдъхновиха присъстващите да направят своите първи опити. Иван Банчев впечатли всички с точността си на 50 метра и спечели заслужени аплодисменти. В края на седмицата му предстои участие в Европейско клубно първенство в София. Той препоръчва на всеки, който има желание да се развива в този спорт, да го направи и да има впредвид, че са необходими усилени тренировки и постоянство. Никол Георгиева, Симон Георгиева и Стела Джамбазова показаха как се постигат 10-ки от по-близко разстояние, за което бяха приветствани и мотивираха студентите смело да се включат в инициативата.

Ректорът проф. Велизара Пенчева откри проявата, като отбеляза значимостта на събитието и активността на Русенския университет в спортната област, като уточни, че младите стрелци са добре дошли за продължаване на своето образование в един от най-авторитетните университети в България.

 Треньорът на клуба "Джамбо 2006" Йордан Джамбазов запозна студентите с целите на проекта "Дунавски стрели - стрелба с лък за всички възрасти", насочени към практикуване на този спорт на всяка възраст за лично удовлетворение или за високо спортно майсторство и заедно със състезателя Даниел Добрев даваха насоки и помагаха на всеки желаещ да направи своите първи опити. А желаещите бяха много.

Проф. Велизара Пенчева в знак на уважение получи една от купите на клуба, която й бе връчена от Йордан Джамбазов.

Проф. Борислав Ангелов отбеляза старта на събитието с уверението, че спортът стрелба с лък има място в академичната спортна дейност.

Представителката на студентската спортна комисия Даниела Петрова също направи своите първи опити и остана удовлетворена от резултатите си. Тя каза: Впечатленията ми от демонстрацията по стрелба с лък са положителни. Изненадах се от това, че взеха участие хора от всички възрасти. Всички желаещи имаха възможност да изстрелят няколко стрели и да изпитат тръпката от стрелбата с лък под прякото ръководство на треньор Йордан Джамбазов и неговите помощници.» Лидия Строгилоу, Теодора Иванова обобщиха мнението на студентите «Емоцията от стрелбата е невероятна. Радваме се и благодарим, че бяхме част от това събитие!»

Мястото на стрелбите беше в двора на Русенския университет и създаваше подходяща атмосфера за спортна дейност- академичност и много положително настроение, поддържано от доброто озвучаване и подходящата музика, осигурени от Христо Христов.

Засиленият интерес към този спорт сред студентите дава възможност за съвместно сътрудничество между Русенския университет и СК «Джамбо 2006», за реализиране на бъдещи съвместни проекти. За следващата Национална универсиада, Асоциацията за университетски спорт предвижда да включи спорта Стрелба с лък като демонстративен спорт и на следващия етап да стане част от университетската надпревара. Университетите Оксфорд, Кеймбридж, Ливърпул имат традиции в този спорт и ежегодно организират състезания за студентите, разделени в две категории– начинаещи и напреднали. Би могло това да се направи и в България, създават се възможности за откриване на таланти в студентска възраст.

Събитието се реализира в рамките на проект „Дунавски стрели – Стрелба с лък за всички възрастови групи“ - част от кампанията „Русе – Европейски град на спорта 2016“, с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“.