Калин Врачански "разби" сърцата на четири ученички от ЧПГТП "Райко Цончев"

Събитието, инициирано от преподавателя по български език и литература д-р Маргарита Христова

С вълнуваща среща разговор в сряда започна едногодишната програма на гимназия "Райко Цончев", наречена "На училище извън училище".  В едно от фоайетата на Драматичен театър "Йордан Йовков"  ученици от  VIII, X и XI клас имаха уникалната възможност  да видят отблизо актьорския състав на гостуващия спектакъл "Бел Ами", създаден от Юрий Дачев  по едноименния роман на Ги дьо Мопасан. Най-очаквана бе срещата с Калин Врачански, който изпълнява главната роля в пиесата. Актьорът  се справи блестящо с отправеното предизвикателство да "изиграе романа за една минута".  Показа на публиката  какво  прави героят му Жорж Дюроа със сърцата на четири жени, влюбени в него до полуда.Партнираха му четири чаровни млади дами от XI клас на гимназията.

            Учениците имаха възможност да зададат и своите въпроси към  артистите. Разговорът се превърна в истински урок за универсалните ценности в живота на човека - за целта и средствата по пътя към  постигането й, за фалша и истинската любов, за разума и лековерието.  С тона на мъдрец и от висотата на големия житейски опит най-възрастният от актьорите - Васил Банов - посъветва младите да бъдат разумни в любовта и заключи, че на света има само една любов - тази на майка към дете.

            Събитието, инициирано от преподавателя по български език и литература д-р Маргарита Христова, се осъществи с любезното съдействие и  подкрепата на ръководството на ЧПГТП в лицето на г-н Валентин Генов и г-жа Силвия Колева.

            Програмата "На училище извън училище" продължава с още много интересни събития, срещи, открити практики и уроци, първите от които са планувани заначалото на месец октомври.