С научни работилници и забавления премина Европейската нощ на учените

Мисия Пловдив

01-10-2016, 16:07

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

За 10-та поредна година Университетът по хранителни технологии в Пловдив бе домакин на Европейската нощ на учените в рамките на про¬ект FRESH (Find Research Everywhere and Share) към Европейската ко¬ми¬сия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020”. Преподаватели, студенти, докторанти и гости се включиха в шест „научни работилници”, които демонстрираха научни разработки на преподаватели от престижния ВУЗ.
Ректорът на Университета по хранителни технологии проф. дтн инж. Кольо Динков приветства участниците и гостите в Европейската нощ на учените. Той посочи, че всяка година по време на тази инициатива се представят иновативни разработки, плод на дългогодишни научни изследвания. „Като водещ образователен и научен център в края на октомври УХТ ще бъде домакин на международна  конференция, в която ще вземат участие над 180 учени от повече от 20 държави на Европа, Азия и Африка и отново ще стане място за демонстрации на иновативни разработки“, подчерта проф. Динков. Той благодари на организаторите на събитието, на всички екипи, работили върху създаването на научни разработки и представящи се на празника. Проф. д-р Йорданка Алексиева, зам.-ректор по международна интеграция и повишаване на квалификацията и ръководител на катедра „Хранене и туризъм“, вижда в нощта на учените възможност да се покаже на обществеността практическата полза от научните разработки, да се привлекат младите, разкривайки привлекателно и достъпно тайните на науката. 
За първи път акцент в Европейската нощ на учените бяха бобовите и житни култури. Хляб с вино и орехи предизвика истински фурор сред посетителите на УХТ. Той е нова разработка на катедрата „Технология на зърнените, фуражните и хлебни продукти“ съвместно с катедра „Процеси и апарати“ и е част от докторска дисертация. На щанда на преподавателите и студентите с ръководител доц. д-р Анна Колева и доц. д-р Цвета Гогова можеха да се дегустират и хляб със семена, погача с маслини и сух лук, софт ролс, бяла и черна багета, приготвени специално за нощта на учените от български и френски студенти, които се обучават по програма „Еразъм“ в УХТ. Сред новите асортименти, които демонстрира ВУЗ-а е и здравословен хляб със 100% лимецово брашно и топинампур. Друго иновативно постижение на учените е пита, обогатена с протеини от нежитен произход, подходяща за спортисти. Плод на 6-годишна разработка на катедрата е функционалният хляб „Топи“, предназначен за болни от диабет тип 2 и е клинично изследван с доказано намаляване на гликемичния индекс. Той е тестван в две независими болници и се произвежда от УХТ по поръчка повече от година, като се радва на търсене сред диабетици. Гордост за учените са и безглутеновите тестени изделия – толумбички и понички на база брашно от амарант, както и солени бисквити с билки, нови щадящи технологии за смилане на зърнени култури с цел запазване на биоактивните вещества, както и нови видове фуражи.
Вниманието на малчуганите привлече щандът на катедрата по микробиология и органична химия, където сами приготвяха бадемово, соево и овесено мляко. Там те научиха, че продуктите са изключително здравословни и могат да се консумират заедно с арония, стафиди или плодове. На място можеше да се дегустира и соево кисело мляко, което в момента не се произвежда в България. Разработка на преподавател от УХТ обаче вече има приложение в Япония и се радва на огромен интерес от потребителите. Научните сътрудници разказаха, че добавките на пробиотичните бактерии намират приложение не само в хранително-вкусовата, но и в козметичната индустрия. А децата бяха вперили поглед в химичните реакции, докато родителите разпитваха как да разберат дали в каймата има скорбелни продукти.
Истински кулинарни шедьоври бяха приготвили студентите от катедра „Хранене и туризъм“ под ръководството на доц. Илиана Милкова и гл. ас. д-р Бухалова. Сред най-предпочитаните бяха бонбоните от леща, фурми, орехи, какао и пудра захар. На щанда предложиха и специалитет с извара и булгур, както и богата гама сладкиши с нахут, фасул или булгур. Не липсваха и продукти от чия и киноа. Специално за посетителите на Европейската нощ на учените, ръководени от д-р Джузепе Аккардо, италиански студенти, от Сицилия, които учат в Пловдив, приготвиха пици и паста за гостите. Имаше гости от Франция, Италия, Молдова, Турция, Украйна.
За първи път в Нощта на учените децата бяха привлечени не само от научните експерименти, но и от фокусите на меджик Марио от IV курс на специалност „Кетъринг”, който създаде истински празник за малчуганите. Проведен бе и благотворителен търг на рисунки на възпитаниците на Средното специално училище за деца с увреден слух „Проф. д-р Ст. Белинов“. Специални гости на УХТ – Пловдив бяха възпитаници от Дома за деца, лишени от родителска грижа „Олга Скобелева“. Заедно с млади научни работници и студенти те се запознаха с особеностите на семена от зърнени култури и приложението им в храненето, като проведоха състезание по приготвяне на здравословни сандвичи, „рисуваха” със зърнени семена и извайваха склуптори от тесто и фондан.
Вечерта завърши с фолклорна програма на ансамбъл „Пълдин“, в която се включиха настоящи и бъдещи научни сътрудници с иновативни идеи.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"