Старозагорци посетиха над 50 културни събития в Нощ на изкуствата 2016 г.

Поздравления отправи зам.-кметът Иванка Сотирова

„Искам да благодаря на Клуб за български народни танци „Тракийци“. Те придадоха едно празнично настроение на откриването на XXI-тото издание на Нощта на изкуствата в Стара Загора. За поредна година, от тук – от Регионалния исторически музей, даваме старт на десетки инициативи, които са включени в богатата програма на събитието,  организирано от Община Стара Загора и всички културни институти в града“, каза при откриването на мащабното мероприятие зам.-кметът Иванка Сотирова. „Всички възможни сцени са изпълнени със събития. Обиколете града, вижте живота му. Нека си пожелаем, в навечерието на Празника на Стара Загора,  да се радваме на добрите дела и да се стремим всичко това да се случва“, допълни тя.

„С радост ви приветствам и тази година в Регионалния исторически музей, където е показана част от хилядолетната история на нашия град. Това, което са сътворили и съхранили нашите прадеди“, каза директорът на РИМ Петър Калчев по време на тържественото откриване. Зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова разгледа изложбите „Могъществото на тракийските владетели – изгубено и намерено съкровище от гробницата до село Дълбоки“ и „120 години от избирането на Митрополит Методий Кусев за старозагорски митрополит“, които са експонирани в музея.

Програмата продължи с концерт на Военния духов оркестър, който озвучи Лапидариума, където час по-късно бе представена и комедийната постановка на Държавна опера – Стара Загора „Слугинята господарка“.

Над 50 различни събития зарадваха посетителите на Нощ на изкуствата 2016 г., а традиционното събитие за града се случи едновременно на 22 локации, предлагащи културни мероприятия от 19.00 часа до полунощ. И тази година, хиляди старозагорци и гости на града се включиха в мащабната инициатива, която отваря вратите на театри, музеи, галерии и алтернативни културни пространства.