40 платна представят Града под липите от миналия век

Над 4 000 произведения се съхраняват във фондовете на старозагорската галерия

40 живописни платна, рисувани от 30 автори от 1910 до към 2010 година по улиците на Стара Загора и показващи различни етапи от развитието на Града на липите са подредени в местната художествена галерия. Идеята е зрителите да видят различните гледни точки, да се запознаят с техниката на позабравени майстори и да направят своето лично сравнение , коментира кураторът на експозицията проф. д-р Марин Добрев.

Сред авторите са художниците Васил Маринов, Димитър Гюдженов, Кипро Николов, Никола Кожухаров. Особен интерес представляват работите на дълголетника Димитър Караджов, на основателя на галерията Руси Карабиберов и Тодор Калпакчиев.

Специално място е отделено на творилите в края на ХХ в Илко Георгиев, Димитър Чехларов, Константин Трингов, който малцина знаят че в края на 70-те години посвещава една цяла своя изложба на улиците на родния си град.

В същия порядък са и картини, рисувани от чужди автори по време на международните пленери, организирани от община Стара Загора. Над 4 000 произведения: живопис, пластика, графика и др. се съхраняват във фондовете на старозагорската галерия.

Наскоро те бяха обогатени с пет работи на академик Румен Скорчев:„Гибелта на Содом и гомор“ /1985/, „Кутията на Пандора“ /2000/, „Буря“ /1994/ и „Цирк ІІ“ /20008/, които бяха дарени от съпругата му Ели Скорчева. Тогава тя припомни, че до края на живота си големият творец запазил спомена за първата си учителка, старозагорката Анна Загорова, която го научила на азбуката в училището на село Мариино, днес квартал на Димитровград./кмета.бг