Каратеки от четири континента идват за световното в Бургас

Спорт

04-10-2016, 15:52

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

В три бургаски училища ще говорят вече на китайски

В двете надпревари българският национален отбор ще участва с над 200 каратеки

Над 1500 състезатели от 45 държави ще вземат участие в 24-то SKDUN световно първенство по Шотокан Карате-До и 9-та Световна Кохай купа. Шампионатът на планетата ще се проведе от 7 до 9 октомври в бургаската спортна зала „Младост”, съобщиха на днешната пресконференция организаторите на проявата. На седемте татамита сили ще мерят водещи имена в източното бойно изкуство, представители на четири континента. Заради проблеми с визите няма да има представители на Ирак, а поради военните действия в Сирия страната ще се включи с ограничен брой състезатели – предимно сирийци, които живеят в Европа. 
Световното първенство се организира от Шотокан Карате-До на Обединените нации (Shotokan Karate Do of United Nations - SKDUN), със съдействието на Българска федерация Шотокан Карате-До (БФШК), бургаският КК „ Ронин” и община Бургас. На срещата с медиите присъства кметът Димитър Николов, сенсей Тошиаки Намики – 9 дан, шефът на съдийската комисия по Шотокан карате на SKUDUN Колит Пут, Александър Славков – председател на БФШК, зам.председателят на федерацията Лъчезар Ненов, треньорът на националите Димитър Тодоранов и председателят на КК „Ронин”. По-късно в Бургас се очаква да пристигне главният инструктор на International Japan Karate Association (IJKA) - Шихан Садашиге Като, който също ес най-високота степен - 9 дан.
В двете надпревари българският национален отбор ще участва с над 200 каратеки - около 50 ще играят на Световното първенство, за Кохай купата около 100 млади състезатели. Селекционерът Димитър Тодоранов залага на най-добрите родни състезатели, селектирани от клубовете, членове на БФШК. В последните пет години националите ни имат близо 90 златни медала от европейски и световни турнири. Освен спортно-техническа подготовка нашите са преминали и психическа подготовка, което допълнително ще помогне на българите да се представят на ниво и ще им помогне да играят без напрежение на такъв висок спортен форум, съобщи Тодоранов.
Надпреварата за Световната Кохай купа, за възраст от деца до мъже и жени, е на 7 октомври. Първенството е за по-необиграните състезатели, които са с по-ниски степени в каратето, и затова конкуренцията ще бъда огромна. Кохай купата се провежда винаги преди самото световно първенство.
Битките от 24-то SKDUN световно първенство ще се проведат на 8 и 9 октомври. В събота са подрастващите,  в неделя мъжете и жените. Официалното откриване е на 8-и от 14.30 часа. Финалите са насрочени за неделя от 10.00 часа, след което каратеките ще представят бойните си умения в Мастърс-а на ката и кумите.