Фондация "Пловдив 2019" обявява конкурс за финансиране на събития в Капана

Мисия Пловдив

05-10-2016, 08:34

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Фондация "Пловдив 2019" обявява конкурс за финансиране на събития и намеси в
градска среда в Капана, които ще се реализират в периода декември 2016 - май
2017 г.  

Проектът "Капана - квартал на творческите индустрии" цели да развие потенциала на тази централна градска зона като място за изследване, иновации и експеримент в областта на културните и творчески индустрии и културния мениджмънт. Проектът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата и попада в клъстера "Градски мечти" за дългосрочни и устойчиви намеси в градска среда, преосмисляне и промяна на изоставени и забравени пространства и обновяването им за целите на културата. Чрез серия от мерки, подпомагащи артистичните инициативи и предприемачество на територията на Капана, фондация "Пловдив 2019" работи за неговото утвърждаване като първия квартал на творческите индустрии в страната. Двете последователни фази на проекта от 2014 година досега, дадоха възможност на творческите индустрии да намерят своето естествено място в квартала. Поредната стъпка цели развиването на още една страна от потенциала на квартала и привличане на публиката там.

Конкурсът е насочен към реализацията на:

· Артистични намеси в публично пространство, които включват
инсталации, скулптури, обекти, прожекции

· Функционален и декоративен дизайн в градска среда, пространствено
изявяване и идентифициране на квартала

· Градско градинарство

· Изложби, танц, театър, музика, кино

· Акции и пърформанси 

Общ бюджет по конкурса - 20 000 лв.

Краен срок за кандидатстване - 30 ноември 2016 г. 

Тази година жури на конкурса ще бъдат:

* Велислава Попова - главен редактор на вестник "Дневник". Има дългогодишен опит като маркетинг директор в една от най-големите издателски компаний - "Икономедиа". Повече от 6 години работи като репортер и редактор на рубриката "Медиа и реклама" във вестник "Капитал".
* Арх. Иван Колев - експерт в НИНКН. Завършва специалност архитектура в Университетa по архитектура, строителство и геодезия. Съосновател на Инициативата за създаване на национална стратегия за недвижимото културно наследство на България (heritage.bg). Членува в Българския национален комитет на ИКОМОС и Съюза на архитектите в България - дружество "Архитектурно наследство"
* Красимир Ставрев - eдин от основателите на независимото графично студио ПУНКТ.  Магистър  специалност "Книга и печатна графика" към Национална Художествена Академия. Работи в сферата на брандирането, визуалната идентичност, графичния и уеб дизайн, илюстрацията, сайт-спесифик инсталации и др.
* Светлана Куюмджиева - артистичен директор (фондация "Пловдив 2019")
* Гина Кафеджиян - мениджър проекти и събития (фондация "Пловдив
2019") 

Пълният текст на поканата и необходимите документи за кандидатстване може да
намерите в сайта на ОФ "Пловдив 2019":