Честит празник, старозагорци!

Мисия

05-10-2016, 08:49

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Голяма трагедия потресе Стара Загора!

В Стара Загора вече има пет чешмички за домашни любимци

На 5 октомври е положен и първият камък за възстановяването на града

Честването на Деня на Стара Загора ще започне  рано сутринта. В 9.00 часа е тържествената света литургия в катедралния храм „Свети Димитър", както  и Тържествена сесия на Общински съвет Стара Загора. Тогава е и връчването на званието „Почетен гражданин на Стара Загора.  Половин час по късно на символичния камък за възстановяването на Стара Загора в парк „Пети октомври" се полагат цветя.

Един от най-древните градове в България и Югоизточна Европа. През епохите е носил различни имена: Берое,Августа Траяна, Иринополис, Боруй, Верея, Ески Заара, Железник и Стара Загора.
Стара Загора е град, опожаряван многократно, но построяван отново и отново за да устои на прищевките на времето. За тази цел през 1878 година в Стара Загора пристига известният архитект от Австро-Унгария Лубор Байер, който проектира модернатаправоъгълна шахматна планировка, характерна за днешна Стара Загора. На 5 октомври същата година е положен и първият камък за възстановяването на града.

На 23 септември 1879 година /5 октомври нов стил/ Алеко Богориди - генерал-губернатор на Източна Румелия - в присъствието на Търновския митрополит Климент, на кмета на Стара Загора Стефан Салабашев, на служебни лица и много граждани полага основния камък за възстановяване на Стара Загора. Мястото е в центъра на града, на площада, наречен по-късно с името "Богориди", сред неразчистените още разрушения.