Ученици от ПГТ „Д-р Васил Берон” посрещнаха свои връстници – бесарабски българи

Животът

05-10-2016, 09:10

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Гостите от украинското село Кулевча поднесоха концерт в църквата „СВ. 40 мъченици”

Ученици от 8-ми и 12-ти клас на Професионалната гимназия по туризъм във Велико Търново посрещнаха свои връстници – бесарабски българи от украинското село Кулевча в църквата „Св. Четиридесет мъченици”. Тринайсетте ученици от село Кулевча на възраст от 13 до 16г. са в България по инициатива на Регионален исторически музей – гр. Шумен, а във Велико Търново са със съдействието на Регионалния исторически музей и ПГТ „Д-р Васил Берон”.
Домакините от Гимназията по туризъм, облечени в средновековни одежди, запознаха  връстниците си с историята на старата столица, Царевец и църквата „Св. Четиридесет мъченици”, а гостите изнесоха специално подготвена за гостуването си концертна програма.
„Тази среща ще роди нови приятелства, които се надявам да продължат и в бъдеще”, сподели Евгени Коев –  учител по география от Гимназията по туризъм.
Всяка година, когато учениците от село Кулевча посещават България, те изготвят концертни програми, които изнасят в село Кюлевча, Шуменско и на други места в България. В тясно сътрудничество са с Историческия музей в Шумен, с който имат общ проект – „България без граници”. Съвместно с музея, учениците са участвали и в археологически разкопки в местността Кирека и в различни исторически и етнографски експедиции.
„Учениците от село Кулевча ни гостуват за пета поредна година. Миналата седмица те участваха в Карнавала на плодородието в Шумен. Контактите на музея със селото датират от преди 7-8 години. Ходили сме на историко-етнографски експедиции в Одеска област.”, разказа Даниел Руменов - директор на Шуменския исторически музей.
Село Кулевча, Одеска област, е с население над 4000 души, от които 90 процента са българи. Селото е основано през 1830г. от преселници из Североизточна България, предимно от село Кюлевча, Шуменско. В училището в село Кулевча, Одеска област, учениците са обединени около българските традиции в клуба „Български сърца”
„Преди осем години създадохме клуба „Български сърца”. В него около 40 деца от 8-ми до 11-ти клас изучават българските традиции, обичаи и народно творчество, научават повече за корените си. Всяка година идваме тук – за да може Майка България да прегърне децата си.”, сподели ръководителят на клуба и учител по български език и литература Мария Филиповна Кофова.
Облечена в традиционна българска носия, красивата Анастасия от 8-ми клас, разказа за любовта си към България:
„За втори път идвам в България, но във Велико Търново съм за пръв път и много ми харесва. От две години посещавам клуб „Български сърца”. Там учим нови песни и български обичаи. Искаме да познаваме традициите си, да продължаваме рода си и да бъдем щастливи.” Момичето сподели още, че любимият й предмет в училище е български език, любимият й български писател – Вазов, а в семейството й говорят само на български език.  
След Шумен, Плиска, Мадара и Велико Търново, учениците от село Кулевча ще посетят и Варна, с което приключва тяхното гостуване в България.