Зам.-шефът на Апелативния съд подаде оставка

Животът

05-10-2016, 15:49

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Съдия Кошничаров не е посочил мотив за решението си да напусне

Зам.-председателят на Бургаския апелативен съд-Георги Кошничаров, който бе начело на наказателната колегия в магистратурата в продължение на няколко мандата през последните 15 години, подаде оставка. Това съобщи административният ръководител на Апелативния съд Деница Вълкова. 
Съдия Кошничаров не е посочил мотив за решението си да напусне поста. Но в личен разговор е споделил, че иска да се оттегли, тъй като му остава малко време до пенсия. 
След тайно гласуване на общо събрание е взето решение на съдийската колегия на ВСС да бъде предложена кандидатурата за зам.-председател на съдия Пламен Синков. В момента той е командирован от Окръжния съд. Деница Вълкова посочи, че номинацията му е подкрепена от 90 % от съдиите. „Изборът беше демократичен", подчерта тя и допълни: Съдия Синков изнесе изключително тежки дела, които веднъж вече бяха връщани от ВКС. Той е абсолютен професионалист, много добре подготвен магистрат и няма отменен акт на по-горна инстанция". 
Прависти припомниха пред „Дарик", че съдия Георги Кошничаров има 35 годишен стаж в служба на Темида. 
Именно той бе човекът, подписал с особено мнение присъдата на световния шампион Максим Стависки за катастрофата край Приморско през 2007 г. Тогава Апелативният съд отмени условната присъда на фигуриста и го осъди на 2 години и половина затвор, а Кошничаров заяви, че ефективната присъда няма да изпълни целите на генералната превенция. Впоследствие становището му бе потвърдено и от ВКС.