Общината иска от държавата имоти за нов еко център

Мисия Бургас

06-10-2016, 14:28

Снимка:

burgasnews

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вижте най-новия пътен знак в България, поставен e в Бургас

Мотивите за искането са свързани с реализирането на множество проекти

Да бъде отправено искане до Министерски съвет за безвъзмездно прехвърляне в полза на Община Бургас на правото на собственост върху три недвижими имота – частна държавна собственост, иска кметът Димитър Николов. За целта той е входирал докладна в ОбС.
Мотивите за искането са свързани с реализирането на множество проекти за опазването на околна среда и по-точно изграждането на еко център. 
Такива дейности с подчертано положителен ефект се реализират на територията на  защитена зона “Атанасовско езеро”, в рамките на проект "Солта на живота", който се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие, в партньорство с БДЗП и „Черноморски солници“ АД и се финансира от Програма LIFE+ на Европейската комисия. Наред с това се провежда мониторинг на птиците в Бургаските езера, който се извършва от експертите на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).
Община Бургас има желание да разшири обхвата на тези дейности и на територии, които до настоящия момент не са били предмет на подобен тип проекти.
Изключително важна за опазване на биоразнообразието в България и пряко свързана с проблема за опазване на околната среда е защитената местност „Вая“ и защитена зона „Бургаско езеро“, където има възможност да бъдат реализирани инициативи, свързани с опазване и възстановяване на екоравновесието и хабитатите в областта на Бургаско езеро, обособяване и поддържане на център за размножаване на характерни обитатели на влажните зони, мониторинг, опазване, поддържане и разгръщане на потенциала за орнитологичен, екологичен и познавателен туризъм, обучение по биоразнообразие и консервация. 
Изграждането на такъв център ще допълни еко комплекса, предвиден за изграждане от Община Бургас и изградения вече посетителски център „Пода“, като ще помогне за привличане на значителен туристически поток и възможност за обучение на ученици от региона по екология и опазване на околната среда.
Трите имота са в местността "Мочури", като единият е с площ 698 401 кв.метра, вторият с площ 2 221 кв. м, а последният е от 5 013 кв.метра.
Съгласно изискванията, ОбС трябва да вземе решение за отправяне на искане до Министерски съвет, чрез Областния управител, за безвъзмездно прехвърляне в полза на Община Бургас на правото на собственост върху тези недвижими имоти - частна държавна собственост.