Представители на Дортмунд и Пловдив обменят опит и добри практики

Мисия Пловдив

07-10-2016, 11:04

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Съвместна среща на представители от неправителствени организации и местната власт от град Дортмунд и Община Пловдив обсъдиха възможностите за обмяна на опит и добри практики. Основната тема на разговорите беше свързана с по-лесната интеграция на българите, мигриращи в Дортмунд и осъществяване на по-висока и цялостна информираност на хората, желаещи да живеят там, съобщиха от пресцентъра на Община Пловдив.

„За да бъде постигната тази цел, те трябва да са наясно какво да очакват, какви са техните права и задължения“, обясни Веселина Ботева, директор дирекция „Социална политика“. Гостите от Дортмунд са се интересували много от темата за образованието на децата и изучаването на българския език в немския град.

„Надявам се посещението да сложи началото на едно бъдещо ползотворно сътрудничество и да се превърне в един добър пример за решаване на проблемите на европейските градове.“, каза Георги Титюков, заместник-кмет „Спорт, младежки дейности и социална политика“.

За улеснение и съдействие ще бъдат предвидени медиатори, които да са посредници на семействата на деца, които слабо говорят български.

Представители от неправителствени организации и местната власт от Дортмунд са тук на тридневно посещение и за да видят как действа българското законодателство. Очаква се те отново да посетят Пловдив, за да обменят допълнително информация.