Зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов откри XXI олимпиада в Смолян

Новините

07-10-2016, 12:14

Снимка:

община Смолян

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Тържествено бе открита в РДТ „Николай Хайтов” международната олимпиада по астрономия, на която община Смолян е домакин. В нея участие взеха 79 състезатели от 16 държави : Армения, Бангладеш, България, Китай, Чехия, Италия, Корея, Киргистан, Литва, Индия, Румъния, Русия, Швеция, Тайланд, Украйна. С тях пристигнаха и 32 тийм лидери, както и трима наблюдатели.
Задачата на образованието е не само да формира знания, но и да развива креативното мислене и любовта към науката на учениците. С тези думи зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов откри XXI олимпиада в Смолян. Пред младите астрономи той обясни, че астрономията, като всяка наука, е територия на смелите и дръзки хора, които могат да променят света.
Поздрав към участниците в международния форум от името на кмета Николай Мелемов отправи заместникът му Марин Захариев. „Добре дошли във вълшебната планина на Орфей. Добре дошли в сърцето на Родопите. Вие сте на правилното място, защото поетите казват, че тук звездите са по-близо. От все сърце Ви пожелавам да представите своите знания така точно, изчерпателно и талантливо, както само вие можете. Убеден съм, че самото участие в това събитие от най-висок ранг вече е успех за всеки участник. Понесете звездите, Орфей и Смолян в сърцата си”, каза в приветствието си Захариев.
Поздравления към участниците от името на областния управител Недялко Славов отправи заместникът му Адриан Петров.
Всеки от националните отбори беше представен с кратка видеопрезентация, за да може участници и домакини да се запознаят помежду си и с постиженията на всеки от състезателите. След презентацията на сцената се изявиха младите гайдари от оркестър „101 каба кайди“, талантите от ОДК, танцьорите от „Фен- 85“ , прекрасните гласове на Ансамбъл „Родопа“ и др.
Олимпиадата ще се проведе в три тура - теоретичен, практически и наблюдение, в обсерваторията в Рожен. Участниците ще бъдат разпределени в две групи - младша възраст (до 16 г.) и старша възраст (до 18 г.).
Отборът на България в Олимпиадата се състои от осем състезатели: трима от младша възраст, двама от старша възраст и трима допълнителни участници. Допълнителните участници са носителите на златни и сребърни медали от предходната Oлимпиада в руския град Казан, която се проведе през 2015 година. Подготовката на отбора ни беше осъществена от Ева Божурова от астрономическа обсерватория „Н. Коперник“ – Варна, Захари Дончев и Алексей Стоев от БАН, както и от Никола Каравасилев от СУ „Св. Кл. Охридски“. На откриването днес Ева Боржурова беше категорична, че основната цел на Олимпиадата е децата да се опознават и сприятеляват, а не на всяка цена да си съперничат за победата.
Събитието се провежда от 5 до 13 октомври в Смолян.
Община Смолян като домакин е организирала голяма част от програмата на участниците. Астрономите ще посетят Историческия музей, Планетариума, Момчилова крепост и ще ползват спортната база. Гостите ще бъдат на екскурзия в Широка лъка, където ще присъстват на концерт на Националното училище по фолклорни изкуства. Ще научат за българските обичаи и култура. Програмата на Олимпиадата включва също провеждане на традиционни вечери на талантите. На 12 октомври ще бъде официалната церемония за награждаване на победителите.
Участниците са настанени в Пампорово.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен