Бившето сиропиталище става ОУ „Александър Георгиев - Коджакафалията”

Мисия Бургас

07-10-2016, 16:18

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дарителска кампания за изграждане на паметник на Коджакафалията

Това са училища, които постигат по-добро качество в образованието с въвеждане на нови подходи

Бившият Дом за деца, лишени от родителска грижа в Бургас ще се превърне в Основно училище "Александър Георгиев - Коджакафалията". Идеята е на кмета Димитър Николов. Предложението вече е входирано в Общински съвет и ще бъде разгледана на предстоящата сесия. Градоначалникът иска новото учебно заведение да кандидатства за "иновативно училище". 
Това са училища, които постигат по-добро качество в образованието с въвеждане на нови подходи при обучението и методите на преподаване. 
Според Николов, Бургас има нужда от създаването на училището, за да поеме нарастващия брой ученици в начален етап на обучение. 
Той припомня, че за последните учебни години броят на децата, приети в първи клас нараства. За учебната 2016/2017 година те са 2 396, а за 2015/2016 година - 2 219. Същевременно, последното основно общинско училище в Община Бургас е открито преди 28 години.
След ремонта, сградата на бившия интернат ще разполага с всичко необходимо, за да посрещне първите си ученици още през учебната 2017/2018 година. 
Идеята е да бъдат приети 48 деца в 2 предучилищни подготвителни групи, 48 първокласници и 52-ма ученици в 5-и клас. 
Новото основно училище ще разполага с централизиран електронен пропускателен режим за гарантиране на сигурността на преподавателите и децата. В сградата са предвидени нова PVC дограма с прозорци, които ще се отварят електронно, зала за културни мероприятия, модерно оборудвани кабинети по природни науки, информационни технологии, изобразително изкуство и музика. 
В сутерена ще бъде разположена гардеробна за учениците, за които ще бъде предвиден пълен комплект униформено облекло с отличителни знаци на школото. 
Николов ще трябва да отправи писмено предложение до Министъра на образованието и науката за откриване на новото основно училище, считано от 1 януари 2017 година. След това ще трябва да се определи бюджета и да се сформира екипа на учебното заведение.