Приморско тегли заем от 2.5 млн.лв. за водния цикъл

Парите

08-10-2016, 12:10

Снимка:

дарик

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Созопол на финала на проекта за интегрирания воден цикъл

Проектът е стойност е 20 млн.лв.

С кредит от 2.5 млн. лв. Община Приморско ще съфинансира проекта за Интегрирания воден цикъл. На последната сесия съветниците единодушно одобриха тегленето му. Проектът е стойност е 20 млн.лв. ,а съфинансирането е от 2.5 млн.лв. Сумата  ще бъде предоставена от Фонд за органите на местното самоуправление в България – „ФЛАГ” ЕАД. Проекът е по приоритетна ос 1 на ОП „ Околна среда 2014 – 2020г.“ Максималният срок на погасяването му е 3 години след подписване на договора. 
С изпълнението на проекта ще се модернизира пречиствателната станция в Китен, ще се ремонтират и обновят водопреносни и канализационни мрежи.
Припомняме, че общо пет общини - Приморско, Тутракан, Елхово, Чирпан и Айтос, ще изграждат пречиствателни станции и довеждащи колектори по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 година. 
Процедурата е с бюджет 116 млн. лв. Проектите са получили положително становище от "Джаспърс" и могат да бъдат финансирани от оперативната програма. Предстои да бъдат отправени покани към местните управи за подаване на проектни предложения.
Пречиствателните станции на Приморско, Тутракан, Елхово, Чирпан и Айтос са част от т. нар. ранни проекти във водния сектор, които ще осъществят плавен преход от старата към новата европрограма.