Родното земеделие с ръст във всички производства

Националната кампания „Подкрепяме българското!“ на Министерство на земеделието и храните помага местната продукция на намери своите пазари

На 8 октомври в София беше поставен финалът на тазгодишното издание на кампанията „Подкрепяме българското!“. Повече от 50 дребни и средни местни производители на традиционни храни и продукти представиха продукцията си пред Националния дворец на културата, а хиляди столичани посетиха фермерския пазар, за да прекарат съботния ден сред изобилието на специално издигнатите щандове. Събитието е част от амбициозна инициатива на министерство на земеделието, посветена на насърчаването на родните фермери и осигуряването на пазари за тяхната продукция.

От началото на септември т.г. в 28 български града бяха организирани фермерски изложения, които дадоха възможност на местните производители да достигнат до широк кръг потребители, да промотират производството си и да демонстрират своето предприемачество. „Фермерските пазари и изложения, които организирахме, за да представим на местните общности какво произвеждат в техните региони, се радваха на изключителен успех”, обясни земеделският министър, г-жа Десислава Танева, която обясни, че най-честият проблем на българските производители е достъпът на продукцията им до пазарите.

Изложението бе придружено от кръгла маса, в която участваха производители и преработватели, експерти и представители на земеделското ведомство. В рамките на дискусията министър Танева обяви, че: „България за втора година е с ръст във всички производства, независимо от трудностите, независимо от недостатъчното подпомагане в най-кризисните сектори“. По думите й не всички държави отчитат такива показатели и в другите страни има и спад. У нас най-висок е ръстът на производството на плодове и зеленчуци и на животновъдството.

Специално за изложението в София Биг Брадър даде на Ути Бъчваров два часа „гарнизонен отпуск“, за да подкрепи местните производители. Верен на стила си, той го направи, поставяйки поредния от своите „Български рекорди“, с които популяризира традиционната кухня и каузата да готвим с български продукти. В огромен казан Ути приготви вкусна пилешка супа, с която почерпи 3000 от гостите на „Подкрепи българското!“.