Добрич е сред градовете с най-мръсен въздух в Европа

В момента се правят проверки по пътищата, като се започна от камионите

Добрич е сред градовете с най-замърсен въздух в Европа. В списъка са още София, Перник  и Пловдив, като сред тях е и полският Краков, съобщава „Дневник”.

Наскоро Световната здравна организация за първи път даде данни за смъртността заради замърсяване с фини прахови частици по държави. Заключението от тях е, че въздухът в големите градове на страната е опасен за здравето на хората.

Броят на преждевременните смъртни случаи в България поради високите нива на замърсяване, варира между 14 000 и 18 000 души годишно. В тези данни не се включват тежките белодробни заболявания, болестите на сърдечно-съдовата система, на мозъка и на репродуктивната система, които са в резултат или се обострят от качеството на въздуха, който дишаме.

Според официалните данни на КАТ от средата на годината, в страната има регистрирани 4.13 млн моторни превозни средства. 44% от тях, или 1.8 млн, са на възраст над 20 години. До пет години са едва 155 хиляди автомобила.

Съотношението нови-употребявани новорегистрирани МПС остава едно към десет. От регистрираните за полугодието 150 хил. автомобила, повече от 92 хил. са тези над десетгодишна възраст.

Камиони бяха спирани в първия ден от акция за измерване на вредните емисии в изгорели газове на превозните средства, която започна днес. Инициативата е на асоциация "Диабет тип 2" и Коалиция за климата-България.