Танева: Инициирала съм разговори с големите вериги за българското производство

Ако не се стигне до консенсус, ще се наложи да се помисли за регулатор

Инициирала съм разговори с големите вериги по въпроса с българското производство, каза в "Денят започва" по БНТ, земеделският министър Десислава Танева.

Тя подчерта, че ако не се стигне до консенсус, ще се наложи да се помисли за регулатор.

"Инициирала съм комуникация с веригите, за да се справим с липсата на българска земеделска продукция в тях, като съм посочила, че все пак и искането на потребителите трябва да се удовлетвори, две от веригите са върнали предложения. Ако нямаме договорки, ще трябва да се помисли за регулация", коментира министър Танева.

Танева открои, че основните проблеми на земеделците с големите вериги са свързани с обема на производството. "Един от проблемните аспекти е, че много от производителите няма как да стигнато до тези вериги, понеже нямат възможност да осигурят изискваните обеми с еднакво и постоянно качество за зареждане на всички търговски обекти от съответната верига. Друг проблем са ниските изкупни цени и високите за потребителя" , коментира земеделският министър.

Темата е проблем не само у нас, този въпрос е повдигнат на европейско ниво, допълни Танева.
"Много страни членки се обявиха за създаване на нова регулация по отношение на разпределение на дохода на крайния продукт, т.е. този, който плаща потребителят, по веригата от производителя до крайната доставка, за да може производителят на конкретната храна да получава по-висока стойност от този краен доход".

Според земеделския министър това няма как да стане при свободния начин на функциониране на икономиката. Регулацията от друга страна трябва да е на европейско ниво, за да функционира, смята Десислава Танева. "Този проблем много слабо влияе там, където има висока степен на организация на земеделските производители. Нашите производители узряват, че трябва да се сдружават, в старите страни членки има 80 % сдружаване на някои браншове. Вторият инструмент за скъсяване на веригите доставки е изграждането на фермерски пазари особено в по-големите областни градове".

Земеделският министър напомни и че от утре започва прием на документи от Държавен фонд "Земеделие" за подпомагане на животновъди за минимална държавна помощ. Сумата е от 6 до 25 лева за животно. Максималният брой на подпомагане е до 200 животни. Заявления ще се приемат до 21 октомври. Тя е оптимист и през следващата година разпределението на европейските и бюджетните средсва да се отразят положително върху българското производство.