„Клуб Пловдив – Оптимист Интернешънъл“ връчва две дарения

Мисия Пловдив

10-10-2016, 09:57

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Две дарения ще направи утре, 11 октомври, „Клуб Пловдив – Оптимист Интернешънъл“, съобщи неговият президент проф. Д-р Диляна Вичева. Първото дарение е за две пловдивски училища ОУ „Княз Александър Първи” и ГХП „Св. Св. Кирил и Методий”. Инициативите на дамския клуб през настоящата година бяха свързани с набиране на средства за реставриране на сградата, в която се намират тези училища, обясни проф. Вичева.  

Тя припомни, че през настоящата 2016-а година „Клуб Пловдив – Оптимист Интернешънъл“ проведе две благотворителни инциативи за набиране на средства за ремонт на бившата Пловдивска мъжка гимназия, основана през 1850 година от Найден Геров. В момента в сградата, която е културен паметник, се помещават две училища: Основно училище „Княз Александър Първи” и Гимназия с хуманитарен профил „Св. Св. Кирил и Методий”.

Благотворителните кампании бяха организирани по Великден и на 24 май, съвместно с родителски инциативен комитет, ученици, учители и родители. С лични средства се включиха и много родолюбиви българи. Тази благородна кауза бе радушно приета от многобройните възпитаници на Гимназията и на пловдивчани.

Със събраните средства „Клуб Пловдив – Оптимист Интернешънъл“ закупи и дарява на децата от двете училища 14 компютъра с техните аксесоари с най-новата версия на операционна система, Windows 10, за нуждите на кабинета по информационни технологии. Новината съобщи президентът на клуба – проф. д-р Диляна Вичева. „Това е един урок по история и родолюбие. Това е възпитаване на детското съзнание, че да правиш добро, да съхраняваш българщината, да обичаш просветата, да уважаваш съученици, родители, преподаватели и приятели е нещо, което се създава от най-ранно детство, за да се предава със същата отдаденост и на идните поколения българчета”. Така оцениха младежката активност по време на благотворителните кампании  дамите от „Клуб Пловдив – Оптимист Интернешънъл“ , които също така искат да благодарят на всички бивши и настоящи възпитаници на двете училища, на родителите на децата, на преподавателите, както и на будните граждани на гр. Пловдив, които активно прегърнаха идеята да се възроди най-старото българско училище в града под тепетата, средище на образованието с вековна история, традиции и, за съжаление, западащ паметник на културата, коментираха от организаторите на кампаниите.

„Клуб Пловдив – Оптимист Интернешънъл“ през м.август т.г.вече изпрати писмо до кмета на гр. Пловдив с молба за спешен ремонт на сградата. Ремонтът на историческото видно класно училище е изключително належащ и спешен, не само защото в сградата се помещават две от елитните училища под тепетата – ОУ „Княз Александър Първи” и ГХП „Св. Св. Кирил и Методий”, а защото и е един от символите на града ни.

Тъй като сградата на бившата Пловдивска мъжка гимназия е със статута на паметник на културата, тя е музей, тя е символ и храм на българщината, на българското просвещение и образование, тя е част от историята на град Пловдив, тя е светиня, която трябва да се реставрира, за да се съхрани. Възпитаници на Първа мъжка гимназия са редица българи, оставили своята следа в историята и културата на страната. Сред тях са Васил Иванов Кунчев - Левски, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Богдан Филов, Пейо Яворов, Любен Каравелов, Тодор Каблешков, Димчо Дебелянов, проф. Асен Златаров, Панайот Пипков, Борис Дякович. Знания и мъдрост на своите ученици са преподавали видни общественици като Йоаким Груев, Христо Г. Данов, Димитър Благоев, Петър Зографски, Златю Бояджиев, Светослав Обретенов, Иван Мърквичка и мн. други. А спомоществовател и дарител на училището преди Освобождението от 1878 г. е възрожденецът Душо Хаджидеков. 

Бившата Пловдивска мъжка гимназия е част от възрожденското ни наследство и със сигурност е една от най-значимите културни ценности не само под тепетата, а и в цялата страна. Това я прави подходящ обект за посещение като музей на българското образование от туристи и гости на града през 2019 г., когато градът ще бъде европейска столица на културата.  

Членовете на „Клуб Пловдив – Оптимист Интернешънъл“, голяма част от родителите на учениците, будни пловдивчани и учители смятат, че неговата реставрация е от жизненоважно значение. Дамите от Клуба заедно е учителски и родителски инициативен комитет, децата на Пловдив и плеядата възпитаници и родолюбци, милеещи за съхраняване на българската просвета в града на тепетата ще продължат да търсят съдействието на общинската администрация за следното:  

1. Община Пловдив да финансира цялостния ремонт (външен – покрив, изолация,  дограма, и вътрешен интериор – реставрация на голямата аула, оборудване на класни стаи, кабинети, тоалетни, физкултурен салон, дворни площи и допълнителна постройка в двора) със собствени средства през следващата бюджетна 2017 година.  

2. Друга предстояща възможност до края на тази 2016 година е да се открие кандидатстване по: ФИНАНСОВ МЕХАНИЗЪМ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ИКОНОМИЧЕСКО ПРОСТРАНСТВО  И  НОРВЕЖКИЯ ФИНАНСОВ МЕХАНИЗЪМ (Норвежка програма) - http://www.eeagrants.bg 

3. Да се кандидатства по всички останали възможни програми на ЕС. 

„Клуб Пловдив – Оптимист Интернешънъл“ искрено се надява да получи отклик от страна на общината в лицето на кмета на гр. Пловдив инж. Иван Тотев, като разчита на родолюбието на местната власт, както и на отговорността за опазване и възстановяване на едно от най-старите и видни училища в България. 

„Ние ще продължим да работим заедно с децата, за облагородяване на училището, но само обединението прави силата!”, заяви президентът на Клуба, проф. д-р Диляна Вичева.  

Откриването на обновения кабинет по информационни технологии ще се проведе на 11-и октомври, вторник, от 11.00 ч. на втория етаж в сградата на Първа мъжка гимназия, в която сега се помещават Основно училище „Княз Александър Първи” и Гимназия с хуманитарен профил „Св. Св. Кирил и Методий”, ул. „Хан Кубрат” №15 А. 

В същия ден, 11 октомври, дамите от „Клуб Пловдив – Оптимист Интернешънъл“ ще връчат още едно дарение – минибус за нуждите на Дом за възрастни хора с умствена изостаналост „Св. Врач” – гр. Пловдив. Стойността на дарението е 8 хил. лева, събрани от Клуба по време на миналогодишния му благотворителен новогодишен бал. Целта на тази инициатива бе хората с увреждания да могат по всяко време да се транспортират до медицински учреждения и болници с необходимите условия за транспорт. Закупеният миниван е с възможности за поставяне на инвалидни колички и транспортиране на 7 човека. Дамите от клуба ще връчат дарението на Елена Шопова, директорката на ДВХУИ „Св. Врач”, на адреса на Дома – ул. „Свети Врач“ №2, на 11 октомври, утре, в 12.00 ч., съобщи президентът на „Клуб Пловдив – Оптимист Интернешънъл“, проф. д-р Диляна Вичева.