Уникален тефтер с вписвани дарения повече от 200 години се съхранява в Добрич

Правени са вписвания на дарения цели 207 години

В уникална книга с протоколи на някогашното кадийство Хаджиоглу Пазарджик, която се съхранява в държавния архив в Добрич, са правени вписвания на дарения цели 207 години, започвайки от 1656-а, съобщи директорът на институцията Деляна Фудулова. По повод Деня на архивите в България изложба представя част от документалното богатство, запазено във фондовете в Добрич.
В ръкописния тефтер на османотурски език,който е заключен в каса,са записани дарени суми и недвижими имоти в полза на религиозното училище и джамии в града, поясни Фудулова. По думите й общата фондова наличност на архива възлиза на близо два километра и 239 762 архивни единици. Императорска тугра за притежавана земя в някогашното балчишко село Ючорман от 1892 година и тапия за продаване на място в махала "Галата" през 1876 година са сред оригиналните документи, показани в изложбата.
Държавният архив в Добрич съхранява и много лични фондове, сред които ръкописи на Дора Габе,оригинални снимки на примата на Народния театър Адриана Будевска в периода 1917-1921 година,първите заповеди на генерал-губернатора на Южна Добруджа Георги Попов, издадени след освобождението на Добрич от румънска власт през 1940 година, и други, съобщава БТА.