Евакуираха блок в столицата

Животът

11-10-2016, 08:10

Снимка:

novatv/кадър

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Няма опасност за живота на хората от евакуирания блок, успокои архитект

Служители на ГДПБЗН изведоха на безопасно разстояние жителите на блок в столичния кв. „Сердика“. Причина са възникнали конструктивни изменения. Няма пострадали, не съществува опасност за съседни сгради.

Вчера, към 18.55 ч., на тел. 112 е постъпил сигнал за напукана носеща стена между етажите на блок №18 в столичния квартал. За случая са уведомени компетентните органи, които са на място и извършват проверка и оценка на състоянието на жилищната сграда. Очевидци съобщават, че блокът видимо се е наклонил на една страна.

Токът в целия блок е бил спрян. На мястото пристигнали екипи на пожарната, полицията и Гражданска защита.

 След оглед на повредената стена хората от блока били успокоени, че няма опасност сградата да падне. Но рисковете тепърва ще бъдат оценявани.

“Пряка опасност за живота на хората в момента няма”, заяви архитект Влади Калинов пред Нова тв. По думите му напукването не е в резултат на ремонт. Според него блокът не е ремонтиран от години. 

„Няма от какво да се страхуват. Експертизата ще бъде направена, така че те ще знаят какво да направят занапред”, допълни Калинов. 

„Проблемът идва от многото ремонти. Постоянно нещо се кърти. Така е от години. Пукнатините обаче са от скоро”, споделят жителите на блока. Те се притесняват, че ако ги евакуират няма къде да отидат. 

Днес ще бъде направен обстоен оглед на жилищната кооперация.