Пращаме в Германия сириец, разследван за трафик на бежанци

Решението не подлежи на обжалване

Сирийският гражданин Мохамад Маамо, издирван от властите в Гермация за трафик на бежанци ще дочака делото за екстрадицията си в ареста. Днес състав на Варненския апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд Варна от миналата седмица, с което на основание  ЕЗА, издадена от  Главния прокурор в прокуратура в Хоф се иска задържането и предаването на Маамо. Спрямо него в Германия се води наказателно производство за шест престъпления, свързани с трафик на хора, съобщават от Апелативния съд във Варна.

Днес представителят на прокуратурата припомни, че в производството се съдържат данни и за втора самоличност на същото лице, използвало различни имена пред ствоите сънародници.

Защитата посочи, че Мохамад е от 23 години в България със статут напостоянно пребиваващ, с постоянен адрес, семейство и е в лошо здравословно състояние.

 Варненският апелативен съд намира, че доколкото производство е строго формално и по специален закон - ЗЕЕЗА, то всички основания за определяне на мярка за неотклонение «задържане под стража» на налични. Германските власти са съобразили ЕЗА с изискванията на закона, а делото за екстрадицията на Маамо е насрочено във Варненския окръжен съд само след два дни – на 13 октомври 2016 година.

Определението на Апелативния съд във Варна, с което се потвърди първоначалния арест на сирийския гражданин Мохамад Маамо, издирван от властите в Гермация за трафик на бежанци не подлежи на обжалване.