Проф. Димитър Иванов: България е изправена пред опасност за сигурността

Независимо какви са функциите, трябва да изберем силен президент

“България е изправена пред опасност за сигурността. Става дума за избор на държавен глава, който в исторически момент трябва да води нацията през тези сложни геополитически битки. На България ще е нужен силен президент.” Това заяви проф.Димитър Иванов в предаването „Лице в лице“ по bTV.  
Проф.Иванов коментира още, че е налице е поляризиране на обществото. Според него, президентът трябва да може да е балансиран.
“Мисля, че след изборите правителството ще отиде към укрепване. ГЕРБ разбират тежестта на политическата отговорност, която носят. Борисов разбира, че е нужно правителство, което не е чисто затворено в ГЕРБ”, коментира професорът.
По думите му, няма да има предсрочни избори, но ще има преформатиране на правителството.
“Има редица слаби фигури. Премиерът и коалиционните партньори няма да имат същата сила, ще има преразпределение. Реформаторският блок ще загуби гласове, БСП ще добави гласове и там вероятно ще се отиде на балотаж”, прогнозира проф.Иванов. Според него, Борисов ще трябва да излезе от формата на политико-партизанско правителство и ще трябва да създаде по-национално отговорно правителство. Патриотичният фронт може да постигне много добри резултати.
„Мисля, че няма как кандидат-президентите да избягат от теми като бъдещия европейски проект, засилването на националната сигурност, спиране на процеса на обедняването на България. Т.е. на България ще е нужен силен президент, независимо от функциите, описани в Конституцията”, обобщи професорът.