Район „Средец” открива Дневен център за почасово предоставяне на услуги на хора с увреждания

Дневен център за почасово предоставяне на услуги в общността и в домашна среда на хора с увреждания в район „Средец” Столична община ще се открие днес от 14.00 ч. на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” №15. Общинското помещение е изцяло реновирано и обзаведено за целите на Центъра.
Дневният център в район „Средец”- СО е за почасово предоставяне на услуги на хора с увреждания, включително деца и хора над 65 годишна възраст, които са в невъзможност за самообслужване и затруднения при придвижване в градска среда.
Основната цел на проекта е подобряване качеството на живот на тези хора.
В Центъра ще има психолог, рехабилитатор, медицинска сестра, които ще помагат на хората. За да ползва едно лице услуга в Дневния център, то трябва да подаде заявка: на място, по телефона, или по електронната поща. Ще се изготвя график и лицата ще бъдат уведомявани за него. Освен това ще бъде осигурен адаптивен, специализиран транспорт, който ще придвижва хората с увреждания „От врата до врата”.
Дневният център почасово предлага следните услуги:
 1. Психологическа помощ и подкрепа
 2. Медицинска рехабилитация
 3. Медицинско лице
 4. Адаптиран специализиран транспорт
В зависимост потребностите едно лице може да ползва услугите на центъра многократно. Всички услуги и специализираният транспорт се предоставят безплатно.
Центърът е част от дейностите по проект „Подадена ръка за независим живот” № BG05M9ОP001-2.002-0184-C001 в изпълнение на договор между район „Средец” и Министерство на труда и социалната политика, чрез главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти”, за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по въпросния проект. Проектът е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 и процедура „Независим живот“.
Обща стойност на проекта: 500 000 лева
Продължителност на проекта, който започна на 1 юни 2016 г. е 20 месеца