Марица: За нас Шампионската лига е чест, предизвикателство и удоволствие

Спорт

12-10-2016, 07:50

Снимка:

volleymaritza.bg

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

По-малко от седмица преди първия си мач в Шампионската лига на Европа, волейболният шампион на България Марица (Пловдив) проведе среща с представители на медиите. Пресконференцията се проведе в Пресклуб България в София и премина при подчертан интерес към успехите и плановете на клуба от страна на водещите медии в България.

Ето какво казаха накратко представителите на Марица:

Борис Халачев, мениджър на ВК Марица (Пловдив):

"За нас е чест да участваме в Шампионската лига. До момента в актуалния формат на турнира не е имало български представител. Ние ще се опитаме да дадем максимума, за да продължим колкото е възможно по-напред в европейските клубни турнири. Ще играем и за подобряването на клубния коефициент на България. Най-вече поради ниската позиция на страната ни в клубната ранглиста на Европа, ни се падна труден жребий. В първия кръг ще се срещнем с косовския Дрита (Гниляне), а, ако преодолеем този отбор, във втория кръг ни очаква настоящият световен клубен шампион Еджзаджъбашъ Витра (Истанбул). Положителното е, че при отпадане от Шампионската лига продължаваме в турнира за Купата на ЦЕВ. Това бе и една от причините да заявим участие в Шампионската лига, тъй като искаме да изиграем максимален брой мачове на добро ниво в евротурнирите. В Марица винаги се опитваме да надграждаме в нашето развитие и чрез участието си в евротурнирите, а и в други силни международни срещи и турнири, си сверяваме часовниците с най-добрите отбори в Европа. На толкова силно състезание като турнира Дженгиз Гьолю в Бурса миналата седмица не бяхме взимали участие и няма как да не сме доволни. Не мога да не забележа, че при разговорите ни с нашите колеги от чуждестранните клубове, с които се срещаме, се усеща все по-положително отношение към нашата работа и по-голямо уважение към нашия клуб.”

Иван Петков, старши-треньор:

“Очакванията към нас от страна на обществеността се увеличават с всеки изминал ден и за нас предстоящото участие в Шампионската лига е едно голямо предизвикателство. Въпреки че нямаме поставени конкретни цели като класиране, искаме това дебютно участие в най-силния клубен евротурнир да бъде запомнящо се, както за нашия клуб, така и за България. Затова и през тази година селекцията ни в спортно-техническо отношение е най-силната, която сме имали. Винаги сме се стремяли да вдигаме нивото и го правим, както с привличането на нови състезателки, така и с израстването на волейболистките от нашата школа. Отборът ни все още не е достигнал оптималната си форма. Бих казал, че в момента сме на около 50-60% от нашите възможности. Във финансово отношение, има големи разлики между нас и европейските грандове. Но в игрово отношение, ако изключим най-добрите седем-осем отбора в Европа, ние не сме толкова далеч от останалите. Що се отнася до вътрешното първенство, там нашите цели си остават непроменени – спечелване на първите места – и в лигата, и за купата. Надявам се през тази година нивото да е поне една идея по-високо от миналата година, но още не знам как ще бъдат окомплектовани останалите отбори.”

Радосвета Тенева, капитан:

“За нас, състезателките на терена, участието в Шампионската лига ще бъде едно предизвикателство, но пък и едно голямо удоволствие да бъдем първият български отбор в тази надпревара. Надяваме се и на помощ от трибуните и разчитаме на посещаемост не само от страна на нашите най-верни фенове от Пловдив, но и на хората от други градове. Разбира се, ние, волейболистките, ще дадем всичко от себе си на терена. През този сезон отборът ни е много различен, налагаме и нова система на игра и, както каза треньорът, тимът все още се обиграва и не е достигнал до оптималната си форма. Затова имаме и спадове в някои от мачовете, които играем. Разбира се, тези две победи, които постигнахме с добра игра срещу много силни отбори на турнира в Бурса, ни вдъхват самоувереност. Надявам се да затвърдим едно постоянно добро ниво на игра. Хубаво, че с победи като тези името на Марица се чува все повече в Европа и все повече отбори ни познават, което е добре и за българския волейбол. Това, че вече съм капитанка на отбора, не е променило много нещата за мен. Капитанът прсто има малко повече организационни задължения. Аз тъй или иначе винаги се стремя да дам максималното според моментната си форма и състояние. В състава ни има няколко много опитни момичета и всички те трябва да бъдат лидери на отбора. Опитвам се максимално да помагам, но това не е нищо различно от преди.”