Предприемачи се събират в Стара Загора

Ще предлагат идеи за справяне със замърсяването в градовете

На 28 октомври в Стара Загора ще се проведе състезание с Голяма награда за бизнес идеи с екологична насоченост.Стара Загора е един от градовете в света, в което ще се проведе събитие от международната инициатива за борба с климатичните промени Climathon.

Насочеността на събитието е свързана с иновативни бизнес идеи с екологична насоченост, които биха допринесли за намаляване на замърсяването на въздуха в градовете. Голямата награда е двудневно обучение за двама на тема климатични промени и предприемачество. В зависимост от темата, над която работят ще бъдат изпратени в някоя от четирите локации:  Полша, Италия, Унгария или Испания. Освен цената на курса са предвидени и по 500 евро на човек, достатъчни да покрият разходите за път, настаняване и джобни.

Climathon е уникално преживяване провеждащо се едновременно в над 30 държави от цял свят. Жителите на над 120 града от различни точки на планетата се изправят в битка, чрез иновативно мислене  и инициативност да подобрят условията за живот в градовете.  Събитието е своеобразен 24-часов маратон, в който иноватори, студенти, предприемачи, инженери от цяла България ще работят по зададена предварително тема. България намира своето място на световната карта чрез събитието на 28.10 в Стара Загора – Climathon Stara Zagora.

За победителите в състезанието са подготвени множество награди. Домакин на събитието е Загорка,  а участниците ще бъдат посрещнати в „зеления“ склад на пивоварната в Стара Загора.

Компанията ще награди най-интересната идея за по-добра ефективност при използването на вода и енергия с 10 000 лв. а проектът ще получи финансиране за осъществяване в реална градска среда в размер до 50 000 лв. Проектите, класирани на второ и трето място, също ще получат признание за участието си в конкурса.

Крайният срок за кандидатстване за Climathon е 21 октомври 2016 г., директно на официалния сайт на събитието www.climathon.climate-kic.org.