Осъдиха 14 иракчани, нелегално преминали границата

Споразуменията имат последици на влезли в сила присъди

Съдът одобри постигнатите с прокуратурата споразумения, с които 14 иракски граждани, четирима от които непълнолетни, се признаха за виновни и са осъдени за това, че на 07.10.2016 г., на 606 речен километър на река Дунав, в съучастие като извършители излезли през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта - престъпление по чл. 279, ал.1, вр. чл. 20, ал.2, вр. ал.1 от НК.

За това деяние са им наложени наказания от шест месеца „лишаване от свобода“, изпълнението на които на основание чл.66, ал.1 от НК е отложено с три години изпитателен срок и „глоба“ по 100 лева за всеки.

На четирите непълнолетни лица е наложено наказание „обществено порицание“, което да бъде изпълнено, чрез прочитане пред състава на Регистрационно - приемателан център – София към Държавна Агенция за Бежанците.

Още един иракски граждани е осъден, след одобрено от съда споразумение постигнато с прокуратурата. Мъжът се е признал за виновен за това, че на 09.10.2016 г., в гр. Никопол, обл. Плевен, „Лодкостоянка“ направил опит да излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта, като деянието останало недовършено по независещи от дееца причини - престъпление по чл. 279, ал.1, вр. чл. 18, ал.1 от НК.

Наложено му е наказание три месеца „лишаване от свобода“, изпълнението на което на основание чл.66, ал.1 от НК е отложено с три години изпитателен срок и „глоба“ 100 лева.

Споразуменията имат последици на влезли в сила присъди.