Общината иска от държавата плаж Отманли

Мисия Бургас

13-10-2016, 12:54

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ремонтират надлеза край Ченгене скеле

Правят трети канал в Ченгене скеле

Плажът на Отманли да бъде предоставен безвъзмездно в управление на Община Бургас. Това предлага  кметът Димитър Николов в докладна до Общинския съвет. Ако той вземе решение, трябва да натовари областния управител да поиска имота от държавата. От месец март тази година плажът е обявен за неохраняем, но не се стопанисва от години. Едната част от ивицата е в горски фонд, а другата - частна държавна собственост.  Общината иска да изгради трети канал на рибарското селище и обезопасяването на водните площи е необходимо за осъществяването на проекта. 
Предвидено е изграждане на трети канал на рибарското селище. Той ще е разположен югоизточно от съществуващите два. Целта е да се подобрят условията за риболов, осигуряване на допълнителни места за лодкостоянки и задоволяване на нуждите от развитие на рибностопански дейности.
При реализиране на предвижданията на плана в границите на така обособената територия на рибарското селище, в зоната на съществуващите два канала и на предвидения нов канал ще се осигурят места за домуване на 240 броя малки плавателни рибарски съда.
В местността Ченгене скеле се предвижда да бъде изграден и Етнографски рибарски комплекс. Това ще е първият по рода си музей в България, представящ историята на този традиционен за региона поминък.  
С ПУП- ПРЗ се предвижда обособяване на УПИ за рибностопанска дейност, обслужващи дейности, озеленяване и техническа инфраструктура. 
Крайбрежната ивица обаче на попадащата в обхвата на ПУП- ПРЗ местност представлява морски плаж „Отманлии“ – източна и западна част. Общата му площ е 3454 кв. метра. Целият този герен е изключителна държавна собственост още от 2006 год., потвърдено две години по-късно.
Със заповед от 31.03.2016г. на министъра на туризма, по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, плаж Отманли е обявен за неохраняем. Същият не се стопанисва от дълги години и не е осигурено безопасното му използване.