„Нобел“ за литература тази година получава Боб Дилън

Като признание за "създаването на нов поетичен израз в богатата американска песенна традиция."

Нобеловата награда за литература през 2016 г., се връчва на легендарния американски певец Боб Дилън. 75 годишният певец и автор на песни получава признанието за "създаването на нов поетичен израз в американската песенна традиция."

В уставът на Нобеловия комитет пише, че "литературата не се явява само белетристиката, но също така и други произведения, които по форма и стил имат литературна стойност."

Обикновено, призьорите на литературната награда се обявяват в една и съща седмица, както и останалите Нобелови лауреати. Тази година в графикът се наложиха промени, заради програмата на Шведската академия, която присъжда наградата.

75-годишният Боб Дилън е култува фигура в рок музиката, един от най-важните и популярни съвременни музиканти, артист, писател и актьор. Някои от композициите му са били използвани от участници на движението за граждански права в САЩ, например, песни като Blowin' in the Wind и The Times They Are a-Changin'.

Според списанието Rolling Stone, Дилън е вторият след Бийтълс по значимост артист в историята на музиката. Най-известните му песни са Like a Rolling Stone, Blowin' in the Wind, Knockin' on Heaven's Door и Mr. Tambourine Man. Той има издадени повече от 50 албума и девет награди "Грами". През 1988 г. Боб Дилън влезе в Рокендрол залата на славата, а през 2000 г. и 2001 г. е награден с "Оскар" и "Златен глобус" за саундтрака към филма "Wonder Boys" (Момчета-чудо).

През 2008 г. Боб Дилън получи наградата Пулицър "за изключителното си влияние върху популярната музика и американската култура, отличаващ се с лирични композиции с извънредно поетична сила" .

Тазгодишните фаворити в залаганията за "Нобелова награда" за литература бяха японският писател Харуки Мураками, кенийския писател Нгуи Уа Тионго, норвежкия драматург Юнг Фос, американския класик Филип Рот, сирийския поет Адонис и американския прозаик Дон Делило .

Паричния размер на Нобеловата награда е 8 милиона шведски крони - около 820 хиляди евро. Нобеловата награда за литература е присъдена за първи път през 1901. Миналата година, носител на наградата беше писателката от Беларус Светлана Алексиевич, през 2014 г. награда бе присъдена на френския писател Патрик Модиано.

Награждаване на победителите от тази година, традиционно ще се проведе на 10 декември, в деня на смъртта на Алфред Нобел с пищна церемония.